Ogórki curry. Konkurencja dla tradycyjnych korniszonów
Sezon na przetwory w pełni Wykorzystajcie przepis na ogórki curry. - Są pyszne, szybko się je robi i są naprawdę łatwe, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. I nie musicie mieć jakiś super ogórków, zawsze się udają i korzystamy z nich przez całą zimę - przekonuje autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 czerwona papryka
- duża garść liści selera
- 2 czerwone cebule
- 750 ml wody
- 375 ml octu
- 300 g cukru
- 3 łyżki soli
- 4,5 łyżki curry
Przepis
Ogórki myjemy i kroimy je na słupki, a te słupki jeszcze na kawałki - małe na pół, większe na trzy części. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pokrojone liście selera. Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, cukier i curry. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zostawiamy je na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Słoiki wyparzamy, tak samo zakrętki. Nakładamy ogórki razem z zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Z podanych proporcji składników wyszło mi 8 słoików (wielkość jak na zdjęciu), są to słoiki większe niż dżemowe.