Trwa ładowanie...
Materiał Partnera
knorr
Materiały Prasowe
22-09-2022 13:39
Materiał prasowy Knorr

Nie taki szpinak straszny, jak go malują. Pomysły na pyszne dania ze szpinakiem

Szpinak to warzywo, które wzbudza mieszane uczucia. Od zachwytu nad soczystymi, zielonymi liśćmi, z których powstają wspaniałe sałatki, sosy do makaronów czy nadziania do naleśników, po niechęć do spróbowania dań z tym warzywem. Dlaczego? Przyczyny bywają różne, ale najczęściej dotyczą rozczarowujących doświadczeń smakowych z dzieciństwa. Pewnie niektórzy z nas, do tej pory pamiętają szpinak ze szkolnej stołówki serwowany w postaci ciemnej i niesmacznej papki. Prezentujemy szpinak od kuchni, by pokazać jak wiele ma do zaoferowania.

Share
 Źródło: materiały partnera
d42ou93

Zielona bomba korzyści

Wielu z nas szpinak może kojarzyć z kreskówką o charakterystycznym marynarzu o imieniu Popeye. Kiedy tylko potrzebował zastrzyku energii, sięgał po puszkę ze szpinakiem, którą pochłaniał błyskawicznie i tak samo szybko zyskiwał ogromną siłę. Jedząc szpinak, nie staniemy się drugim Popeyem, ale możemy cieszyć się doskonałym smakiem tego warzywa oraz korzyściami, jakie zawiera.

Szpinak znany jest jako roślinne źródło żelaza – składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek. Zawiera również witaminę A, witaminę C i kwas foliowy.

Jedzenie szpinaku, dzięki zawartej w nim witaminie A, wspiera utrzymanie wzroku w dobrej kondycji.

d42ou93

Szpinak to nie rocket science!

Nie warto rezygnować z jedzenia szpinaku, opierając się na wspomnieniach mało apetycznej papki o mdłym smaku. Takie doświadczenia mogą zrazić do przyrządzania tego warzywa, a to duża strata, bo w świeżej postaci lub na ciepło, dobrze doprawiony i estetycznie serwowany, jest pysznym uzupełnieniem zarówno prostych i szybkich, a także wykwintnych dań.

Szpinak lubi przyprawy!

Delikatny smak tego warzywa to jego ogromny atut. Dzięki temu bardzo dobrze komponuje się z najróżniejszymi produktami, tworząc ciekawe i aromatyczne dania. Doskonale smakuje również w zestawieniu z owocami. Różnorodność przypraw dostępnych na rynku pozwoli nam wydobyć jego najcenniejsze walory.

Kiedy przyrządzamy szpinak na ciepło, nie możemy zapomnieć o zestawieniu go z czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodanie odrobiny świeżo mielonego pieprzu, soli, a także śmietany czy jogurtu pozwoli uzyskać doskonały dodatek na ciepło do dania głównego. Szczególnie polecamy duszony szpinak z czosnkiem. Można go przyprawić również czerwoną słodką lub ostrą papryką, kurkumą i curry.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Duszony szpinak z czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut

d42ou93

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w sosie śmietanowym Knorr
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 200 ml śmietany 18%
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie świeże liście szpinaku. Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku, najpierw go rozmroź, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Posiekaną cebulę wrzuć na rozgrzane na patelni masło lub margarynę. Dodaj szpinak i smaż 1 minutę.
  3. W międzyczasie połącz Fix Knorr ze śmietanką i dodaj do szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Tak przyrządzony szpinak doskonale sprawdzi się serwowany razem z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.
d42ou93

Świeże spojrzenie na szpinak

Szpinak to warzywo, które można jeść świeże – bez żadnej obróbki, typu blanszowanie, gotowanie czy smażenie. Doskonałym przepisem, w którym szpinak występuje w świeżej postaci jest sałatka z burakami i pomarańczą. Idealnie sprawdzi się tu szpinak baby. To ciekawa alternatywa w sałatce dla np. sałaty lodowej. Podawany na surowo wymaga tylko umycia i osuszenia.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Szpinak z burakami i pomarańczą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g młodych liści szpinaku
  • 1 ugotowany burak
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 50 g sera koziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj orzechy z łyżką miodu i chili – możesz je delikatnie posolić. Orzechy rozłóż na blasze do pieczenia na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 5-7 minut, do momentu, aż miód będzie skarmelizowany. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomarańcze sparz, osusz i otrzyj ze skórki, a następnie wytnij z nich cząstki. Buraka i koper włoski pokrój w cienkie plastry.
  3. W misce wymieszaj oliwę, trzy łyżki wody lub soku, który powstał w efekcie wycinania pomarańczy, z saszetką sosu sałatkowego Knorr.
  4. Na półmisku wyłóż umyty szpinak, rozłóż na nim kawałki pomarańczy, kawałki sera koziego, plastry buraka i kopru włoskiego, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i upieczone orzechy. Całość skrop obficie przygotowanym sosem sałatkowym.
Materiał prasowy Knorr
d42ou93
d42ou93
d42ou93
Więcej tematów