Trwa ładowanie...

Nie czekaj na obiad! Sprytne urządzenia do szybkiego gotowania

Zastanawiasz się, jaki to jest, że w niektórych restauracjach trzeba czekać na obiad nawet pół godziny, podczas gdy w innych miejscach dania serwują niemal od ręki? Bez wątpienia to kwestia dostępności składników oraz dobrej organizacji, ale nie tylko. O czym mowa?

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Błyskawiczne gotowanie z praktycznymi urządzeniami
Błyskawiczne gotowanie z praktycznymi urządzeniami Źródło: Adobe Stock
d3ar3l2

Wielu restauratorów i szefów kuchni, chcąc oszczędzić czas, korzysta z wielofunkcyjnych sprzętów, które w znaczący sposób ułatwiają i skracają realizację wielu czynności. Tego typu urządzenia nie są jednak zarezerwowane tylko dla właścicieli jadłodajni – każdy może mieć takiego kuchennego pomocnika we własnym domu. Jeśli chcemy szybko przygotować każdy posiłek, na jakiego typu sprzęt warto się zdecydować?

Multicooker – sieka, miele, smaży, podgrzewa…

Jeśli szukacie urządzenia, które będzie takim szybkowarem, parowarem i blenderem w jednym, postawcie na multicooker. Już sama nazwa wskazuje, że mamy do czynienia ze sprzętem wielofunkcyjnym. W zależności od funkcji danego modelu, możemy w nim przygotować różnego rodzaju dania jednogarnkowe, np. kurczaka z ziemniakami i warzywami, gulasz, kaszotto czy zapiekankę makaronową. Jak działa multicooker? Cały sekret polega na działaniu wbudowanych trybów, które uruchamiamy poprzez naciśnięcie przycisku, przekręcenie pokrętła bądź wybranie odpowiednie opcji na panelu sterowania.

d3ar3l2

Większość urządzeń wielofunkcyjnych wyposażona jest w inteligentny systemem podgrzewania 3D — elementy grzewcze znajdują się na górze, wokół i na spodzie urządzenia. Zapewnia to równomierne rozchodzenie się ciepła, a to w dużej mierze decyduje o jakości naszej potrawy. Wewnętrzna misa powinna mieć odpowiednią grubość, a materiał zapobiegać przywieraniu. W sklepie koniecznie spytajmy, czy misę można myć w również w zmywarce. Nie bez znaczenia jest również zewnętrzna powłoka, najlepiej ze stali szlachetnej – dzięki temu urządzenie wygląda elegancko i ładnie prezentuje się na blacie kuchennym.

Frytkownica beztłuszczowa – nie tylko do frytek…

Kto z nas nie czasem ochoty na cudownie chrupiące i soczyste w środku ziemniaczki, koniecznie z solą i ketchupem lub sosem czosnkowym z dodatkiem koperku. No dobrze, ale ten cały tłuszcz i w ogóle… Nic z tych rzeczy, bo na rynku mamy wspaniałe urządzenia do robienia frytek bez tłuszczu! Podstawową zaletą dobrej frytkownicy jest możliwość przygotowywania ziemniaczków i frytek bez wymogu smażenia na głębokim oleju. Jak to możliwe? Urządzenie wykorzystuje do opiekania gorące powietrze, czyli mowa tu raczej o pieczeniu, a nie typowym Dzięki temu frytki są dużo zdrowsze i co najważniejsze mniej kaloryczne. Ale na tym nie kończą się możliwości frytkownicy.

d3ar3l2

We frytkownicy można też usmażyć i upiec wiele pysznych dań i przystawek o obniżonej kaloryczności, np. mięso, owoce morza czy warzywa. Niektóre modele mają dodatkowo formy do ciasta, babeczek i pizzy, a jak to mówią: dla chcącego nic trudnego. Niektóre osoby robią nawet we frytkownicy pączki, bajgle, a nawet kurczaka, steki czy bekon. Jeśli planujemy robić nie tylko frytki, warto rozejrzeć się za frytkownicą z dużym koszem, np. o pojemności 2,6 litra do pieczenia, smażenia i grillowania. Dla większego bezpieczeństwa sprzęt powinien mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz antypoślizgowe nóżki, dzięki którym mamy pewność, że trzyma się blatu.

Kombiwar – połączenie kuchenki i piekarnika…

To jeszcze jedno sprytne urządzenie, które ułatwia pracę w kuchni. Kombiwary wykorzystywane są głównie do gotowania i pieczenia, a składają się z dużego naczynia, rusztu, podstawki i systemu grzewczego. Urządzeniem sterujemy za pomocą przycisków, pokręteł lub elektronicznym panelu sterowania z wyświetlaczem. Kombiwar łączy w sobie funkcjonalność takich urządzeń jak piekarnik, grill czy tradycyjna kuchenka. Do podgrzewania wykorzystywana jest lampa halogenowa oraz termoobieg, który dba o równomierne rozprowadzenie ciepła w środku. Jeśli decydujemy się na kombiwar halogenowy, zwróćmy uwagę na jego funkcje, takie jak rozmrażanie, podgrzewanie, gotowanie na parze, pieczenie czy smażenie.

d3ar3l2

Zwykle temperatura pieczenia może być regulowana w zakresie 65-250 st. C. Czasomierz można ustawić np. 60 minut, a zastosowanie lampy halogenowej pozwala przygotować obiad 5 razy szybciej niż w normalnym piekarniku. To ważne, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt dużo czasu na pichcenie w kuchni. W dodatku szybkie pieczenie powoduje niskie zużycie energii elektrycznej. Kupując kombiwar sprawdźmy, czy zawiera dodatkowe elementy, np. ruszt, szczypce, pierścień ze stali nierdzewnej czy stojak na pokrywę umożliwiający bezpieczne odłożenie nagrzanej pokrywy. Stojak na chleb sprawdzi się przy robieniu chrupiących grzanek, a patelnia pozwoli na przygotowanie pysznego risotto lub wielu dań azjatyckich. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3ar3l2

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów