Naleśniki z musem truskawkowym

Pyszne smaczne naleśniki w sam raz na piątkowy obiad. Delikatne, puszyste z dodatkiem masy twarogowej i musu truskawkowego. Tak pyszne, że można smażyć nawet codziennie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Naleśniki z musem truskawkowymNaleśniki z musem truskawkowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na naleśniki:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • ½ szk. wody
  • 1 szk. mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na masę twarogową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g śmietany 12 proc.

Składniki na mus truskawkowy:

Przepis

  • Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, wlewam wodę i mieszając stopniowo wlewam mleko. Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Sposób przygotowania masy twarogowej: twaróg przekładam do naczynia miksującego, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję cukier, cukier waniliowy i miksuję około 5 minut.
  • Sposób przygotowania musu truskawkowego: truskawki myję, przekładam do rondelka, wsypuję cukier, wyciskam sok z cytryny i gotuję mieszając około 15 minut.
  • Sposób przekładania: każdy naleśnik smaruję masą twarogową, składam w kopertki, układam w naczyniu i polewam musem truskawkowym.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości