Naleśniki po meksykańsku

Bardzo syte i treściwe naleśniki z mięsnym farszem. Możemy podać z dowolnym sosem. Efektownie wyglądają i doskonale smakują, kiedy wierzch przed podaniem udekorujemy sosem balsamicznym. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Naleśniki po meksykańskuNaleśniki po meksykańsku
Alina Jasińska

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • krojone pomidory z puszki
  • 4 łyżki ostrego ketchupu
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz, sól, ostra i słodka papryka
  • olej

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól

Przepis

Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Następnie dodać paprykę oraz pozostałe składniki. Dusić około 10-15 minut, cały czas mieszając, do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru płynu.

Przepis

Przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe. Ciasto ma mieć gęstość śmietany (regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby). Usmażyć naleśniki.

Przepis

Na każdym naleśniku rozsmarować farsz. Zwijać w rulon i układać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni. Podawać z ulubionymi sosami, surówką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości