wp

NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU - Przepis

Trwa ładowanie...
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU
Podziel się
Składniki
  • mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wołowe 70 dkg
  • cebula 2 duże sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • fasolka czerwona konserwowa 2 puszki
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 30% ok 3-5 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • chilli do smaku
  • olej do smażenia
  • ciasto na naleśniki
    • mąka pszenna 2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • woda gazowana 1 szklanka
  • oliwa 2 łyżki
  • jajko całe 2 sztuki
  • sól wedle uznania
  • pieprz wedle uznania
  • papryka ostra wedle uznania
  • papryka słodka wedle uznania
  • zioła prowansalskie wedle uznania
  • czosnek granulowany wedle uznania
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • sos
    • przecier pomidorowy (w kartoniku) 500 g
  • ketchup 3 łyżki
  • kostka mięsna Knorr 1 kostka
  • czosnek 4 ząbki
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chilli do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • mąka 2 łyżki
  • woda 1/3 szklanki
  • na wierzch do posypania
    • ser żółty starty 25 dkg
Przepis

1.Mąkę z wodą,mlekiem,jajkami,proszkiem do pieczenia,ziołami prowansalskimi,solą,pieprzem oraz resztą przypraw i olejem połączyć mikserem na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.

2.Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju na złoty kolor,dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek i całość przesmażyć,następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę z puszki,koncentrat pomidorowy i przyprawy (lub np fix do potraw meksykańskich)
Wszystko wymieszać i dusić ok 15min na małym ogniu pod przykryciem.

3.Do każdego naleśnika nałożyć farsz i zwijać w rulony.
UWAGA!!!!
Jeżeli chcemy,żeby były duże i bardziej sycące owijamy w dwa nałożone na siebie w połowie naleśniczki.

wp

4.Przecier z kartonika przelać do rondelka,wkruszyć kostkę mięsną,zmiażdżony czosnek,zioła prowansalskie oraz ketchup.Całość zagotować i przyprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
Zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie.

5.Nadziane mięsnym farszem naleśniki układać obok siebie w naoliwionym żaroodpornym naczyniu,polać przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.

Zapiekać w temp.200stopni ok 10-15min.

Z podanych proporcji wyjdzie nam ok.10 naprawdę dużych podwójnie owiniętych naleśników.

Smacznego!!!

wp

Przepis dodał użytkownik tyberiusz122589

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp