Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso

"Udziec indyczy nadziewany to niezwykle apetyczne danie. Duża ilość różnorodnych składników sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, syta i efektownie wygląda. Jeśli nie macie pomysłu na ciekawy rodzinny obiad, to szczerze polecam" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięsoNadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso
Alina Jasińska

Składniki

  • udziec indyczy bez kości około 700 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek świeżego tymianku
  • 300 g sera owczego lub sera typu feta
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • bawełniana nić do obwiązania mięsa

Przepis

  • Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, dodać sól, pieprz do smaku.
  • Mięso rozłożyć na desce, grubsze części postarać się rozciąć prze środek, tak aby powstał jednakowej grubości plaster mięsa.
  • Rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz i zrolować. Na koniec obwiązać bawełnianą nicią. Natrzeć solą i pieprzem z każdej strony.
  • Rozgrzać na głębokiej patelni kilka łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać.
  • Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
  • W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem.
  • Ponownie przykryć i piec około 1 godz. do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości