ycipk-wga6q1
ycipk-wga6q1

Mus z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina - Przepis

Trwa ładowanie...
Mus z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina
Podziel się
Składniki
  • Na galaretkę:
  • - butelka czerwonego wina
  • - żelatyna (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • - przyprawa do grzańca
  • - laska cynamonu
  • - 50 ml miodu
    • Na mus biały:
  • - 30 g cukru
  • - 2 żółtka
  • - 200 ml śmietany
  • - 200 g białej czekolady
  • - 100 ml śmietany 36%
    • Na mus ciemny:
  • - 250 ml śmietany 36%
  • - 100 g ciemnej czekolady
  • - 2 łyżeczki cukru pudru
  • - 2 żółtka
  • - 1 białko
  • - 1 łyżka masła
    • Do dekoracji:
  • - bita śmietana
  • - małe bezy
  • - owoce
Przepis
  1. Wino wygotowujemy z miodem i cynamonem, tak by zmniejszyło swoją objętość o 1/3. Wyjmujemy cynamon i dodajemy przyprawę do grzańca oraz żelatynę. Przelewamy do kieliszków do 1/3 ich wysokości.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem i zaparzamy 100ml zagotowanej śmietany. W tym rozpuszczamy biała czekoladę, a gdy masa ostygnie dodajemy ubitą śmietanę (200 ml) i schładzamy. Następnie kładziemy warstwę na warstwę wina w kieliszkach.
  3. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i studzimy, po czym dodajemy żółtka. Białko ubijamy i dodajemy do czekolady, a następnie łączymy ze schłodzoną bitą śmietaną i przekłady do kieliszków tworząc kolejną warstwę.
  4. Całość dekorujemy bitą śmietaną kładąc na jej szczyt małego bezika, a wokół kawałki owoców. Życzę smacznego.

Przepis dodał użytkownik dreams3d

ycipk-wga6q1
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-wga6q1
ycipk-wga6q1