Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Muffinki gruszkowo-imbirowe z cukrem pudrem

Przepis
4.2
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 duża gruszka (obrana i drobno pokrojona)
  • cukier puder do dekoracji
  • lukrowe gwiazdki (opcjonalnie, również do dekoracji)
Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe "suche" składniki: proszek do pieczenia, mielony imbir oraz cukier. Wymieszać.

W drugiej misce połączyć ze sobą "mokre" składniki: kwaśną śmietanę, olej, miód oraz rozbełtane jajka. Następnie wymieszać zawartości obu naczyń.

Na koniec dodać gruszkę, ponownie wymieszać i nakładać do formy z papilotkami (do połowy wysokości). Piec przez 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Odłożyć na kilka minut, a następnie oprószyć cukrem pudrem i serwować. Smacznego!

d126hba

Podziel się opinią

Share
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba