Trwa ładowanie...
d3ccq1p
06-09-2021 11:03

Moskole. Puszyste placki z ziemniaków w trzy minuty

Przepis

Zazwyczaj robi się je z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką, wodą, solą i jajkiem. W zależności od regionu przepisy na moskole zawierają także drożdże, sodę oczyszczoną lub zsiadłe mleko. Tradycyjnie wypiekane były z mąki owsianej, rzadziej żytniej, i pojawiały się wśród 12 potraw wigilijnych. Z braku pieca na fajerkę, bo tak "na sucho" kiedyś się je piekło, domowym sposobem moskole można usmażyć bez tłuszczu na patelni lub upiec w piekarniku. Ponieważ robi się je z zimnych ziemniaków, dobrze dzień wcześniej ugotować na obiad trochę większą porcję. Pięknie rosną, są apetycznie puszyste i robią oszałamiające wrażenie na gościach. A ich wykonanie zajmuje 3 minuty!

d3ccq1p
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Mateusz Torbus
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko lub 150 ml zsiadłego mleka albo maślanki
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Obierz i umyj ziemniaki, a następnie ugotuj w posolonej wodzie. Gotowe odcedź, przepuść przez praskę lub utłucz na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
  • Kiedy ziemniaki wystygną, wlej do nich zsiadłe mleko (jajko lub maślankę), dodaj mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Na oprószoną mąką stolnicę wyjmij powstałą masę. Wyrób ją na sprężyste ciasto.
  • Uformuj placuszki o grubości ok. 2 cm. W międzyczasie rozgrzej patelnię. Na suchej patelni smaż placuszki z jednej i drugiej strony do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Podawaj polane masłem czosnkowym lub posmarowane toumem.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Moskole. Puszyste placki z ziemniaków w trzy minuty
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ccq1p
d3ccq1p
d3ccq1p
d3ccq1p
Więcej tematów
d3ccq1p