Marokańska zupa (z dodadkiem soczewicy i cynamonu)

Obraz

Składniki

  • - 1 nieduża cebula
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 200 g pomidorow z puszki
  • - 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
  • - ok. lira wywaru warzywnego
  • - łyżeczka cynamonu
  • - pół łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego (nie kminku)
  • - pół łyżeczki mielonej kolendry
  • - sól, pieprz
    • Karmelizowana cebula:
  • - 1 nieduża cebula,
  • - 2-3 łyżki oliwy,
  • - pół łyżeczki cynamonu,
  • - pół czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej,
  • - 1 łyżka brązowego cukru
    • Dodatkowe składniki do podania:
  • - listki świeżej kolendry,
  • - gęsty jogurt naturalny lub śmietana

Przepis

W garnku na rozgrzanej oliwie podsamażyć pokrojoną drobno cebulę (około 2-3 min), dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając pare minut. Dodać soczewicę, pomidory i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Przepis

Przygotowanie karmelizowanej cebuli: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zezłoci. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.

Przepis

Zupę wlać do głębokich talerzy, na wierzch wlać łyżkę jogurtu lub sietany, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości