Makowiec z bakaliami na kruchym cieście

Doskonałe ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie. Smak maku wzbogaci skórka pomarańczowa i aromat migdałowy. Wierzch pokrywa polewa z białej czekolady i kandyzowane owoce. Przepis poleca na Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na makowiec z bakaliami na kruchym cieście

Ciasto:
500 g mąki pszennej (np. tortowej)
250 g masła
180 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
180-200 g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki bułki tartej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
500 g maku
2 jajka
4 białka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Polewa:
200 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
Dodatkowo:
około 400-450 g kandyzowanych owoców (ananas, papaja, kokos)

Przygotowanie:

Mak zalać gorącą wodą, zagotować. Ogień zmniejszyć na najmniejszy i gotować przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Jak mak trochę przestygnie, zemleć go 2 razy.

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze trochę śmietany). Ciasto zawinąć z folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować najpierw masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, będzie dobrze przylegał). Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki i ponakłuwać je widelcem.

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną kremową masę. Dodać miód, aromat i wymieszać mikserem. Następnie dodać mak, bułkę tartą, kandyzowaną skórkę i dokładnie wymieszać łyżką.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać delikatnie łyżką.

Masę makową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Gotową polewą polać wierzch makowca i posypać kandyzowanymi owocami (lekko docisnąć).

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: świąteczne mini keksy.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀