Trwa ładowanie...
dsld78l

Makowa panienka - ciasto na święta

Doskonałe, warstwowe ciasto z makiem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Makowa panienka - ciasto na święta
(www.malacukierenka.pl)
dsld78l

Makowa panienka to kolejna świąteczna propozycja, którą poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka". Kuszą w nim następujące warstwy: waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi oraz migdałowy biszkopt. Składniki wystarczą na całą blachę ciasta.

Składniki na biszkopt z makiem:
6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyto tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650 ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150 g zmielonych orzechów włoskich
300 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany

Biszkopt:

  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem:
  5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200 ml mleka (zrobiłam to mikserem).
  6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale znikną w trakcie mieszania). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).
  7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.
  8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.
  9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
  11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.
  12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc. [
dsld78l
(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Podziel się

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: świąteczny makowiec śnieżny.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

dsld78l

Nietuczące desery z jabłek. Palce lizać!

Jak kupić dobre rodzynki? Proste sposoby

Ciasto Pani Walewska z bakaliami

dsld78l

Podziel się opinią

Share

dsld78l

dsld78l
dsld78l