Trwa ładowanie...
d16l9mr
06-12-2021 09:33

Makaron w sosie śmietanowym z klopsikami i groszkiem

Przepis

Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to doskonała propozycja na smaczny rodzinny obiad. Makaron, klopsiki, zielony groszek, boczek i sos śmietanowy. Brzmi zachęcająco? A więc do dzieła!

d16l9mr
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 400 g makaronu
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 bułka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 garście zielonego groszku
  • 200 ml śmietanki 18 proc.
  • 2 jajka
  • 100 g drobno startego sera (u mnie grana padano)
  • 2 łyżki drobno posikanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki curry
  • sól i pieprz
Przepis
  • Bułkę namocz w wodzie. Cebulę drobno posiekaj. Makaron i groszek ugotuj, zostawiają pół szklanki wody po ugotowanym makaronie.
  • Boczek pokrój w kostkę. Boczek usmaż na lekko natłuszczonej patelni i przełóż do miseczki.
  • W misce wymieszaj mięso z odsączoną bułką, 1 łyżką natki pietruszki, 1 jajkiem, czubricą, czarnym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Uformuj małe klopsiki i usmaż na tej samej patelni co boczek, przykrywając patelnie – klopsiki wyjdą mięciutkie. Klopsiki zdejmij z patelni.
  • Na patelni usmaż cebulkę.
  • Jajko wymieszaj z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, natką i połową sera. Wlej na patelnię i smaż przez 2 minuty. Dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie, wsyp makaron i wymieszaj.
  • Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie. Dodaj klopsiki, boczek i ugotowany groszek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Danie podawaj posypane serem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Makaron w sosie śmietanowym z klopsikami i groszkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
Więcej tematów
d16l9mr