Makaron po-fłotski. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszne danie kuchni rosyjskiej

Makaron po-fłotski, inaczej nazywany makaronem po marynarsku, to danie pochodzące z Rosji z okresu radzieckiego. Pierwotnie trafiało ono do żołnierskich menażek na okrętach wojennych i w kuchniach polowych. Później stało się popularne również wśród ludności cywilnej, w dodatku w wielu różnych wariantach. Makaron po marynarsku jest to danie proste, sycące, ale też bardzo smaczne.

Makaron po-fłotskiMakaron po-fłotski
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże cebule
  • olej roślinny do smażenia
  • przyprawy: sól oraz pieprz
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki

Przepis

  • Cebulę posiekać drobno i wrzucić na rozgrzany olej.
  • Gdy się stanie szklista, należy do niej dodać mielone mięso i smażyć je, często mieszając, aż stanie się brązowe.
  • W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron.
  • Do odcedzonego makaronu wrzucić usmażone mięso z cebulą wraz z całym tłuszczem.
  • Dodać 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu.
  • Wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć na talerze.
  • Posypać natką pietruszki. W niektórych wariantach do mięsa dodaje się odrobiny passaty pomidorowej, czasem też wykorzystywane jest ugotowane mięso z zupy, które należy rozdrobnić, a następnie usmażyć z cebulą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja