Trwa ładowanie...

Mąka z czarnego ryżu – z czym to jeść?

Ma ciekawy, delikatny smak oraz niezwykły, fioletowo-kakaowy kolor, który nadaje barwy przyrządzanym z niej potrawom. Mąka z czarnego ryżu świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych deserów, ale również pieczywa, ciast, naleśników czy makaronów. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Czarny ryżCzarny ryżŹródło: Adobe Stock, fot: black rice in wooden spoon
d46otng

Ryż stanowi podstawę jadłospisu co trzeciego człowieka na naszej planecie. Znanych jest około 150 tys. jego odmian. Ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszą się te o czarnych ziarenkach, m.in. indonezyjski czarny ryż, filipiński ryż balatinaw czy tajski czarny ryż jaśminowy.

Ceni się je od wieków, zwłaszcza w Chinach, gdzie czarny ryż długo nosił nazwę "zakazany". Dlaczego? Ze względu na wysokie walory smakowe był bowiem zarezerwowany wyłącznie dla cesarza i jego otoczenia, przeciętny konsument mógł o nim tylko pomarzyć.

Współcześnie czarny ryż jest znacznie łatwiej dostępny, zwiększa się także powierzchnia jego upraw, prowadzonych przede wszystkim w Chinach, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Zapotrzebowanie na ten produkt szybko rośnie, ponieważ cieszy się uznaniem miłośników dobrej i zdrowej kuchni, którzy chętnie sięgają także po wyrabianą z niego mąkę.

d46otng

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować ryż na sypko?

Mąka z czarnego ryżu – wartości odżywcze

Produkt zawdzięcza swój fioletowo-kakaowy kolor wysokiej dawce antocyjanów, czyli naturalnych barwników będących jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami, stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że te związki przeciwdziałają również rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Ryżowa mąka dostarcza też dużo błonnika pokarmowego, nie tylko regulującego perystaltykę jelit, ale również skutecznie obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL, którego nadmiar grozi rozwojem poważnych schorzeń układu krążenia.

d46otng

Mąka z czarnego ryżu jest bogata witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B3 i B6), niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych oraz pracy układu nerwowego, mięśni i serca. Zawiera sporo witaminy E, która wpływa na zdolność przeciwzakrzepową, wspomaga właściwe funkcjonowanie wzroku i przekaźnictwa nerwowego, a także poprawia jakość męskiego nasienia (nieprzypadkowo bywa nazywana "witaminą płodności").

Czarne odmiany ryżu i wytwarzana z nich mąka to źródło cennych makro- i mikroelementów: żelaza, magnezu, wapnia, cynku czy miedzi. Kryją wyjątkowo dużo manganu, który – jako składnik licznych enzymów – bierze udział w procesach przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów, poza tym wywiera duży wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego.

W ryżowej mące nie znajdziemy natomiast glutenu. Dlatego może być bez obaw spożywana przez osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.

Jak wykorzystać mąkę z czarnego ryżu w kuchni?

Mąka z czarnego ryżu ma delikatny smak i nadaje potrawom pięknej barwy, dlatego warto wykorzystać ją choćby do przygotowywania domowego pieczywa, ciast czy ciasteczek. Pamiętajmy jednak, że ze względu na brak glutenu – nadającego wyrobom pulchności i elastyczności – powinna być stosowana w odpowiednich proporcjach oraz w towarzystwie innych mąk (np. ziemniaczanej, kukurydzianej czy kasztanowej). Szklanka mąki pszennej w przepisie odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.

d46otng

Co jeszcze z niej przyrządzić? Na przykład domowy makaron, omlet czy naleśniki. Mąkę z czarnego ryżu warto dodać choćby do rodzimych kopytek, by zapewnić im oryginalny kolor.

W Azji produkt stosuje się podczas przygotowywania rozmaitych deserów, w tym słynnego japońskiego specjału – dango. To okrągłe kluski, zazwyczaj nabijane na drewnianą szpadkę po 3-4 sztuki i serwowane do zielonej herbaty. Istnieje wiele ich rodzajów, np. z sezamem, pastą z czerwonej fasoli azuki albo słodkim sosem z cukru i sosu sojowego.

Mąkę z czarnego ryżu możemy też wykorzystać przyrządzając budyń albo kisiel.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d46otng
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d46otng
Więcej tematów