Linie produkcyjne dla zakładów mięsnych i drobiarskich – wszystko, co musisz wiedzieć
Linia produkcyjna to serce każdego zakładu produkcyjnego, działającego na dużą lub masową skalę. Jeżeli jest sprawna i zaprojektowana w przemyślany sposób, może okazać się kluczem do biznesowego i komercyjnego sukcesu przedsiębiorstwa. Sprawdź, co warto wiedzieć o liniach produkcyjnych w branży spożywczej – szczególnie w zakładach drobiarskich i mięsnych – i poznaj rozwiązania oferowane przez sprawdzonych polskich producentów.
Linie produkcyjne w branży spożywczej
Najprościej rzecz ujmując, linia produkcyjna jest zespołem stanowisk pracy, ustawionych zgodnie z kolejnymi etapami procesu, jaki realizowany jest w danym zakładzie mięsnym lub drobiarskim. Z linii korzystają przedsiębiorstwa o dużej lub przemysłowej skali produkcji, gdzie duży nacisk kładzie się na jak najszybsze uzyskanie gotowego produktu.
Jeżeli myślisz o tym, by rozwinąć swój biznes i zwiększyć produkcję swojego towaru – mięs, wędlin, produktów gotowych i garmażeryjnych, przetworów rybnych czy pożywienia typu pet food – inwestycja w profesjonalną linię produkcyjną może być dla Ciebie doskonałym pomysłem. Automatyzacja procesów pozwoli Ci szybko zwiększyć ilość wyrobów dostarczanych na rynek i znacznie skróci czas niezbędny do ich wyprodukowania.
Linie produkcyjne dla zakładów mięsnych
Na jakie zestawy maszyn decydują się zakłady z branży spożywczej? Oto kilka przykładów:
- Linia do mieszania farszy mięsnych – to zestaw maszyn, które umożliwiają produkcję przetworów z czerwonego lub białego mięsa, m.in. różnego rodzaju kiełbas, kotletów czy hamburgerów. Tego typu linia składa się najczęściej z maszyn załadunkowych, wilków kątowych (do rozdrabniania wybranego surowca), transporterów taśmowych, mieszałek (do ujednolicania konsystencji produktu) i nadziewarek.
- Linia do mieszania farszy gastronomicznych – to zestaw urządzeń, przy pomocy których możliwa jest produkcja farszy mięsnych, rybnych, wegetariańskich, wegańskich czy warzywnych. Linia tego typu najczęściej wyposażona jest w mieszałkę oraz wilka kątowego, który nadaje produktowi odpowiednią konsystencję poprzez cięcie lub rozdrabnianie. Zaawansowane linie do mieszania farszy mogą zostać wyposażone w mieszałkę próżniową z gotowaniem, która poddaje surowiec obróbce termicznej – przy użyciu płaszcza olejowego lub bezpośredniego wtrysku pary. Mięso (lub inny produkt spożywczy) jest następnie transportowane przy pomocy bufora z pompą do wilka kątowego, a ostatecznie – do mieszałki z chłodzeniem, wykorzystującej ciekły azot.
- Linia do produkcji farszu mięsnego – to zestaw specjalistycznych maszyn, które umożliwiają odpowiednią obróbkę mięsa zmrożonego o niskim poziomie uwodnienia, np. mięsnych wyrobów formowanych, takich jak kebab, kotlety mielone, mięso kulinarne, hamburgery. Tego typu linia zwykle składa się z wilka kątowego, który rozdrabnia surowiec mięsny lub drobiowy (w zależności od potrzeb produkcji, może to być surowiec świeży lub mrożony), urządzeń załadunkowych oraz mieszałki wyposażonej w mieszadła dostosowane do produkowanego wyrobu.
Oczywiście, wspomniane powyżej linie produkcyjne są jedynie przykładowymi zestawami maszyn i urządzeń. Ostateczny kształt oraz wyposażenie linii zależny jest od indywidualnych potrzeb i celów konkretnego zakładu spożywczego.
Ekomex-Pilśniak – polski producent linii produkcyjnych
Profesjonalna linia produkcyjna to poważna inwestycja w rozwój biznesu. Nie warto powierzać jej przypadkowemu wykonawcy! W końcu to od jakości zastosowanych urządzeń będzie zależeć przebieg całego procesu produkcyjnego – i sukces Twojego zakładu.
Postaw na rozwiązanie od zaufanego, polskiego producenta. Firma Ekomex-Pilśniak od 1999 roku zajmuje się projektowaniem, produkcją oraz serwisowaniem urządzeń dla branży spożywczej. Maszyny, które powstają pod jej szyldem, wyróżniają się najwyższą jakością wykonania, przemyślaną konstrukcją i pełną niezawodnością.
W ofercie Ekomex-Pilśniak zapoznasz się z dostępnymi rozwiązaniami i wybierzesz te, które najlepiej sprawdzą się w Twoim zakładzie.
WP Kuchnia na: