Leniwe gołąbki bez zawijania. Przepis na udany obiad

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Jednak dla wielu osób największym problemem jest zawinięcie smakowitego farszu w liście kapusty. Rozwiązaniem są gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia.

Gołąbki bz zawijaniaGołąbki bz zawijania

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • bulion drobiowy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Kapustę pokroić niezbyt drobno. W dużym rondlu zalać ją wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty, odcedzić. Zabieg ten pomoże nam pozbyć się goryczki zawartej w kapuście.
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, mieszając, dodać marchewkę, dusić razem 3 minuty.
  • Zawartość patelni przełożyć do rondla z kapustą. Dodać ryż, mielone mięso, zalać taką ilością bulionu, aby wszystkie składniki były przykryte.
  • Powoli gotować, dolewając bulion w miarę wchłaniania go przez ryż. Gdy składniki zmiękną, dodać pastę pomidorową, wymieszać dokładnie, skorygować smak przyprawami, chwilkę jeszcze dusić. Podawać na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości