Leniwe gołąbki bez zawijania. Przepis na udany obiad
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Jednak dla wielu osób największym problemem jest zawinięcie smakowitego farszu w liście kapusty. Rozwiązaniem są gołąbki bez zawijania. Są naprawdę smaczne i bardzo proste do zrobienia.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag mielonego mięsa mieszanego
- 1/2 główki białej kapusty
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- bulion drobiowy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przepis
- Kapustę pokroić niezbyt drobno. W dużym rondlu zalać ją wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty, odcedzić. Zabieg ten pomoże nam pozbyć się goryczki zawartej w kapuście.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, mieszając, dodać marchewkę, dusić razem 3 minuty.
- Zawartość patelni przełożyć do rondla z kapustą. Dodać ryż, mielone mięso, zalać taką ilością bulionu, aby wszystkie składniki były przykryte.
- Powoli gotować, dolewając bulion w miarę wchłaniania go przez ryż. Gdy składniki zmiękną, dodać pastę pomidorową, wymieszać dokładnie, skorygować smak przyprawami, chwilkę jeszcze dusić. Podawać na ciepło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl