Lasagne ze szpinakiem i mięsem - Przepis

Trwa ładowanie...
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Podziel się
Składniki
  • makaron Lasagne
  • 1 kostka bulion warzywny z kostki
  • 1szt. cebula średnia
  • 2 ząbki czosneku
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 25dkg mięsa mielonego
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów z puszki -
  • 1/2 szkl. sera żółtego
  • 1 szczypta soli, pieprzu
  • 100 dkg szpinaku świeżego
Przepis

Podsmażamy (do zmięknięcia) na oliwie cebulę, solimy lekko, dodajemy ząbek czosnku i zmielone mięso (ok. 250 g). Gdy się podsmaży wrzucamy pomidory z puszki (ew. 1/2 przecieru pomidorowego), 1/2 kubka bulionu, przyprawy (ja świeżo mielony pieprz i suszone - bazylię i do potraw włoskich) .
Gotujemy wodę i blanszujemy liście szpinaku (przynajmniej 100 dag, lepiej więcej :) pozbawione łodyżek. Po zblanszowaniu natychmiast wrzucamy szpinak do zimnej wody. Wyjmujemy go i odsączamy (właściwie trzeba wycisnąć). Przesmażamy z wyciśniętym czosnkiem, masłem, solą. Może być szpinak mrożony (1 opakowanie).
Robimy sos beszamelowy-serowy. Rozpuszczamy w rondelku 50 dag masła, dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy i niech się spieni. Zmniejszamy ogień i dolewamy 2 kubki mleka, solimy, można szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy intensywnie i gdy sos zgęstnieje dodajemy 1/2 kubka startego żółtego sera.
Do naoliwionego naczynia do zapiekanek kładziemy na dno trochę sosu czerwonego, płaty surowego makaronu lasagne , sos serowy (trzeba tylko dobrze przykryć cala powierzchnie każdego płata!! ),1/3 mięsa z sosem czerwonym, na to płaty makaronu, na to sos serowy, na to znów mięso (1/3) - cały szpinak i znów makaron, sos serowy, resztę mięsa, końcówkę sosu i ser. Przed włożeniem do piekarnika można polać 2 łyżkami oliwy (ładnie się zapiecze).
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 -50 minut. Na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 200 st.C.

Przepis dodał użytkownik julia313

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne