Kurczak w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami. Prosty, aromatyczny obiad
Znudził ci się klasyczny kurczak? Mięso to wystarczy połączyć z nietypowymi składnikami, a znowu nabierze charakteru i wyjątkowego smaku. Duet idealny to grzyby i suszone pomidory. Najlepiej oba produkty z domowej spiżarni lub z zaufanego źródła. Sprawdzony przepis na obiad z kurczakiem w roli głównej z bloga "Igraszki Losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 filety z kurczaka
- 500 g grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
- 8 szt. pomidorów suszonych
- 300 ml domowego bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka oregano
- 50 ml śmietany 30 proc.
- 1 garść natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Grzyby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej na rumiano filety z kurczaka tj. po 3-4 minuty z każdej strony. Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerz.
Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone grzyby (2-3 minuty lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru). Kiedy grzyby nabiorą złotego koloru, wkładamy do nich podsmażonego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i zalewamy wszystko bulionem – przykrywamy i dusimy na niezbyt dużym ogniu 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Kurczaka posypujemy natką pietruszki i serwujemy np. z makaronem lub ryżem.
Zobacz także: banalny sposób na pączki
src="https://d.wpimg.pl/1594565113--2035913862/pa.jpg"/>
Polecamy również: szybka sałatka z kurczakiem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze