Trwa ładowanie...
d18xanx
26-03-2017 09:50

Kurczak w cebuli

Przepis

Pyszny sposób na przyrządzenie kurczaka. Do tego dania najlepiej użyć pałek, podudzia i skrzydełek. Potrawa jest czasochłonna, ale smak wynagradza włożony trud i cierpliwość. Tak zrobiony kurczak świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo kaszą.

d18xanx
3.6
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 2 pałki
  • 2 podudzia
  • 2 filety
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg cebuli, poszatkowanej w piórka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub wołowego
  • 2 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól, pieprz
Przepis

Części kurczaka natrzyj solą i pieprzem, odstaw. Na dużej patelni roztop masło i dodaj poszatkowaną w piórka cebulę. Przykryj i zmniejsz gaz. Duś około godziny. Cebula w tym czasie ładnie zmięknie i zbrązowieje, co nada potem ładny kolor całej potrawie. Podczas duszenia warto co jakiś czas przemieszać cebulę. Po godzinie duszenia dodaj do cebuli tymianek, rozgnieciony czosnek oraz mąkę. Wymieszaj i odsmażaj wszystko razem przez ok. 2 minuty. Odstaw patelnię z ognia. Na drugiej dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż z dwóch stron na złoty kolor kurczaka. Około 4 minut z każdej strony. Wlej do kurczaka przygotowany bulion, dodaj ocet balsamiczny oraz musztardę. Wymieszaj i gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przygotowaną wcześniej cebulkę i ponownie wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
Zobacz także: przepyszne steki wieprzowe w estragonie

Kurczak w cebuli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

48
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18xanx
d18xanx
d18xanx
d18xanx
Więcej tematów
d18xanx