Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica. Obiad po bałkańsku

Lutenica to gęsta warzywna pasta popularna na Bałkanach. Znajdziemy w niej m.in. paprykę, bakłażany i pomidory. Lutenicę bez problemu kupimy w polskich sklepach. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów czy kanapek. Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami i lutenicą pochodzi z bloga "Di bloguje".

Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica. Obiad po bałkańskuKurczak pieczony z papryką i pastą lutenica. Obiad po bałkańsku
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • około 700 g dowolnych części z kurczaka (u mnie 3 udźce)
  • 200-250g pasty lutenica
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/3 łyżeczki czubrycy
  • sól, pieprz

Przepis

  • Kurczaka należy umyć, dokładne osuszyć i wymieszać z pastą oraz z przyprawami.
  • Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
  • Po tym czasie dodać paprykę uprzedni pokrojoną w słupki.
  • Całość przełożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Pod koniec pieczenia rękaw można ostrożnie przeciąć, aby skórka kurczaka nabrała rumianego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja