Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku. Wyjątkowa receptura Nigelli Lawson

Gdy najsłynniejsza włoska kucharka świata opublikowała na instagramowym koncie przepis na kurczaka z 40 ząbkami czosnku, posypała się lawina komentarzy. Jednak ci, którzy skusili się na ten niecodzienny pomysł na zapiekankę, nie kryli zdumienia. Nic dziwnego – pieczony czosnek traci na ostrości i staje się słodki oraz kremowy. Idealnie komponuje się z kurczakiem, nadając mu wspaniałego aromatu.

Kurczak z 40 ząbkami czosnkuKurczak z 40 ząbkami czosnku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 8 ćwiartek z kurczaka
  • pęczek cebuli dymki
  • 30 ml oliwy
  • garść świeżego tymianku
  • 40 ząbków czosnku – ok. 3-4 główki
  • 30 ml białego wytrawnego wina lub wermutu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej

Przepis

  • Ćwiartki z kurczaka posolić i natrzeć mieloną papryką, a następnie obsmażyć na oliwie, by skórka stała się zrumieniona.
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotować duże naczynie żaroodporne z pokrywką.
  • Posiekać dymkę – białą i zieloną część, ząbki czosnku oddzielić od siebie, zostawić w łupinkach.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlać wino i rozłożyć 20 nieobranych ząbków czosnku.
  • Ułożyć usmażonego kurczaka, skórą do góry, posypać posiekaną dymką i tymiankiem, a na to położyć pozostaje 20 ząbków czosnku.
  • Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, by skórka z kurczaka stała się chrupiąca.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami – upieczone ząbki czosnku wystarczy wycisnąć ze skórki wprost na ziemniaki lub chleb, tworząc aromatyczną, słodką pastę.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja