Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku. Wyjątkowa receptura Nigelli Lawson
Gdy najsłynniejsza włoska kucharka świata opublikowała na instagramowym koncie przepis na kurczaka z 40 ząbkami czosnku, posypała się lawina komentarzy. Jednak ci, którzy skusili się na ten niecodzienny pomysł na zapiekankę, nie kryli zdumienia. Nic dziwnego – pieczony czosnek traci na ostrości i staje się słodki oraz kremowy. Idealnie komponuje się z kurczakiem, nadając mu wspaniałego aromatu.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ćwiartki z kurczaka posolić i natrzeć mieloną papryką, a następnie obsmażyć na oliwie, by skórka stała się zrumieniona.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotować duże naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Posiekać dymkę – białą i zieloną część, ząbki czosnku oddzielić od siebie, zostawić w łupinkach.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać wino i rozłożyć 20 nieobranych ząbków czosnku.
- Ułożyć usmażonego kurczaka, skórą do góry, posypać posiekaną dymką i tymiankiem, a na to położyć pozostaje 20 ząbków czosnku.
- Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, by skórka z kurczaka stała się chrupiąca.
- Podawać z ulubionymi dodatkami – upieczone ząbki czosnku wystarczy wycisnąć ze skórki wprost na ziemniaki lub chleb, tworząc aromatyczną, słodką pastę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl