Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki
Sodowe ciasto wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grochu to tradycyjne danie kuchni Bojków i Łemków.
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg kapusty kiszonej
- 100 g grochu
- 100 g słoniny
- 20 g grzybów suszonych
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 duże liście chrzanu
Przepis
Z mąki, jajka i mleka zagnieść ciasto, na koniec dodać sodę oczyszczoną i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części i każdy kawałek rozwałkować tak, aby powstały koła o średnicy ok. 35 cm. Kapustę kiszoną, groch i grzyby ugotować do miękkości – każde oddzielnie, a następnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną słoninę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak uzyskany farsz położyć na każdym kawałku ciasta, a następnie zwinąć ciasto jak strudel. Ułożyć je na liściach chrzanu i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe sarmalki pokroić na plastry i polać śmietaną. Podawać na gorąco.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl