Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką

Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynkąKruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką
Diana Rusiłowicz

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy (standardowy, bez cukru)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Beza:

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli

Kokosowa pierzynka:

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 sztuki kiwi
  • 1-2 łyżki kaszy manny

Przepis

  • Kokosowy wierzch: wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut, czyli przygotowania dalszych etapów ciasta.
  • Składniki na ciasto kruche zagnieść oraz podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce, a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną.
  • Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i stroną z przecięciem ułożyć na cieście.
  • Budyń: połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę oraz cukier. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem.
  • Całość zagotować, energicznie mieszając. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Lekko przestudzony budyń przełożyć na ciasto z kiwi.
  • Beza: białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • Wierzch: na masę budyniową zetrzeć połowę pozostałego, schłodzonego ciasta kruchego, posmarować je białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości