Kruche ciasteczka z serowym nadzieniem

Kruche pierożki z serem i skórką pomarańczową będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka są niezwykle delikatne i aromatyczne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Kruche ciasteczka z serowym nadzieniemKruche ciasteczka z serowym nadzieniem
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 60 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 200 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 100 ml cukru pudru
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 białko

Przepis

  • Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
  • Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Nadzienie: ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową.
  • Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi.
  • Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
  • Z podanej ilości składników zrobiłam 17 pierożków.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości