Kruche ciasteczka z malinami
Kruche ciasteczka z malinową marmoladą i lukrem świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Domowa marmolada malinowa nadaje im wyjątkowy smak. Pasują do kawy i herbaty.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
LUKIER:
- 1 białko
- 100 g cukru pudru
NADZIENIE:
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
- 150 g cukru
- 3 g pektyny jabłkowej
- sok z ½ cytryny *
Przepis
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać. Wybić żółtko, posolić i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przepis
Maliny rozmrozić, jeśli mamy mrożone. Przełożyć na patelnię i udusić. Przetrzeć przez sito. Dodać 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać i odparować. Do reszty cukru wsypać pektynę, dodać do musu i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia.
Przepis
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier.
Przepis
Zimne ciasto rozwałkować. Literatką wyciąć krążki. Każdy posmarować lukrem z jednej strony i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem. Wystudzić.
Przepis
Połowę krążków posmarować marmoladą i złożyć z drugą połową ciasteczek – lukrem na zewnątrz.