Trwa ładowanie...
d226hsw

Kotlety mielone wyjdą miękkie i pulchne. Wystarczą dwa proste triki

Kotlety mielone z buraczkami i ziemniaki z wody, posypanymi obficie koperkiem to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie mielonych. Niestety zdarza się, że kotlety wychodzą suche i twarde. Jak tego uniknąć? Wystarczy zapamiętać dwa proste triki.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Znamy sekret soczystych kotletów mielonych
Znamy sekret soczystych kotletów mielonych (123RF)
d226hsw

Kotlety mielone najczęściej przygotowuje się z mięsa wieprzowego - szynki bądź łopatki. Możemy również połączyć mięso wieprzowe z wołowym. Unikajmy kupowania mięsa w marketach, sprzedawanego na tackach. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup kawałka mięsa w sprawdzonym sklepie i zmielenie go w domu. Do mięsa dodajemy bułkę tarta lub namoczoną w mleku kajzerkę oraz surowe jajko i przyprawy.

W niektórych przepisach znajdziemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, surową lub podsmażoną na maśle cebulkę. Na tym jednak pomysły się nie kończą. Klasyczne kotlety możemy bowiem wzbogacić posiekaną kapustą, pieczarkami, cukinią startą na tartce czy serem.

Z mięsnej masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu lub oleju roślinnym.

d226hsw

Sposób na idealne kotlety mielone

Dwa proste triki na kotlety mielone

Zdarza się jednak, że po usmażeniu kotlety są twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że podczas wyrabiania mięsnej masy, dodamy do niej odrobinę zimnej wody (ok. 50 ml). Masę należy mieszać tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk. Na tym właśnie polega sekret soczystych i pulchnych mielonych. Wyrobione mięso warto odstawić na 30 minut do lodówki. Drugi trik to namoczenie bułki w mleku i odciśnięcie jej. Wówczas kotlety po usmażeniu będą jeszcze delikatniejsze.

d226hsw

Przepis na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • kajzerka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • woda
  • posiekana natka pietruszki
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
 123RF
(123RF)

Przygotowanie:

d226hsw

1. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij.
2. Cebulkę posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, kajzerkę, natkę pietruszki i cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem.
3. Wyrabiaj dokładnie, by powstała jednolita masa, z której będzie można formować kotlety.
4. Kotlety obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Kotlety mielone - z czym podawać?

Kotlety mielone można serwować z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem i polanymi masłem, bądź w wersji lżejszej z kaszą gryczaną albo jęczmienną. Idealną surówką będą buraczki na ciepło, klasyczna mizeria, ogórki małosolne lub surówka coleslaw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d226hsw

Podziel się opinią

Share
d226hsw
d226hsw