Kotlety mielone w zupełnie nowej wersji. Smaczniejsze od tradycyjnych

Na niedzielny obiad lub na imprezę polecamy soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze od smażonych. W czasie, gdy kotlety będą się piekły, będziecie mogli przygotować ziemniaki i surówkę. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety mielone w zupełnie nowej wersji. Smaczniejsze od tradycyjnychKotlety mielone w zupełnie nowej wersji. Smaczniejsze od tradycyjnych
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki dodatkowe:

Przepis

  • Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
  • Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.
  • Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze chwilę smażę.
  • Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
  • Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść