Kotlety mielone w sosie grzybowym

Przepyszne miękkie i soczyste kotlety zanurzone w sosie grzybowym. Smaczna odmiana od tradycyjnych mielonych. Doskonale smakują z kaszą lub ziemniakami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety mielone w sosie grzybowymKotlety mielone w sosie grzybowym
oprac. Katarzyna Gileta

*Składniki na kotlety: *

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szk. wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 5 dag grzybów suszonych podgrzybków
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • szczypta chili
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól.
  • Dodaję obraną i drobno pokrojoną cebulę, wlewam śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej formuję okrągłe kotlety, smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Dodaję namoczone wcześniej grzyby suszone i pokrojone dowolnie ogórki kiszone. Podlewam wodą, dodaję ketchup, chili i gotuję przez 10 minut.
  • Po tym czasie zagęszczam sos mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości