WP
WP

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów - Przepis

Trwa ładowanie...
Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów
Podziel się
Składniki
  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • ½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
  • cebula - 1 duża szt.
  • sos madziarów (np. Folwark) – 3 łyżki
  • sól/pieprz
Przepis
  1. Ciasto:Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto. 2.Farsz mięsny:ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta  odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia).Podawać gorące  z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.

Przepis dodał użytkownik Kobi

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP