Trwa ładowanie...

Kawa jak z najlepszej kawiarni. Jak przygotować ją we własnej kuchni?

Gorąca, aromatyczna i dodająca energii - wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącego napoju, dzięki któremu może się obudzić do życia. Aby na co dzień pić pyszną kawę, nie musisz wydawać fortuny w kawiarniach. Wystarczy, że zaopatrzysz się w gadżety dla kawosza. Zdziwisz się, ile zaoszczędzisz.

Kawa jak z najlepszej kawiarni. Jak przygotować ją we własnej kuchni?Źródło: Nathan Dumlao/Unsplash
d3o9uav
d3o9uav

Kawiarka

Niewielka kawiarka to przepustka do aromatycznej kawy. Od wielu dziesięcioleci utrzymuje się na podium najpopularniejszych domowych metod parzenia. Mały rozmiar, prosta obsługa i niewymagający proces sprawiają, że ludzie na całym świecie przygotowują w niej pobudzający napar nawet podczas największego porannego chaosu. Woda podgrzewana przez kuchenkę gazową, indukcyjną lub elektryczną przelewa się przez ulubione i zmielone ziarna kawy, zmieniając się mgnieniu w oka w espresso, które wypijesz z przyjemnością. Do wyboru masz klasyczne kawiarki używane na kuchence lub elektryczne, które możesz podłączyć do kontaktu i używać, gdzie tylko masz dostęp do prądu. Kawiarka to także designerska ozdoba kuchni, więc z dumą będziesz chciał trzymać ją w widocznym miejscu.

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Cold brew

Kawa parzona na zimno dopiero zyskuje na popularności. W dużych miastach, gdzie funkcjonuje wiele specjalistycznych kawiarni, jest to jeden z najpopularniejszych napojów, który chętnie spożywany jest w trakcie cieplejszych dni. Chłodny, smakowity - przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kawy. Taka kawa to gwarancja przysłowiowego "kopa", ponieważ zawiera dużą ilość kofeiny.

Mimo tego, że brzmi skomplikowanie, przygotowanie cold brew w domowych warunkach jest bajecznie proste. Przede wszystkim zadbaj o higienę wszystkiego, czego użyjesz, oraz kawę, która odpowiada twoim preferencjom. Grubo zmieloną (najlepiej za pomocą młynka w domu) kawę należy zalać zimną, czystą wodą w odpowiednich proporcjach, zostawić ją na kilka godzin, na przykład na noc. Po chwili cierpliwego oczekiwania będziesz mógł cieszyć się zachwycającą porcją pysznej energii.

Matt Hoffman/Unsplash
Źródło: Matt Hoffman/Unsplash

Drip

Kolejną metodą parzenia kawy, która może nie być tak oczywista, jest przelew. To idealny pomysł dla osób, które oczekują od kawy czegoś więcej i chcą móc przygotować ją bez jakiegokolwiek problemu w domowym zaciszu. Metoda przelewowa wymaga kilku pomocników, dzięki którym będziesz mógł ją wykonać. Najprostszy zestaw składa się z drippera, filtrów, miarki lub wagi oraz oczywiście kawy. Zestawy różnią się od siebie - niektóre drippery umieszczamy od razu na filiżance, a inne na naczyniu mieszczącym pożądaną ilość kawy, którą chcemy zaparzyć.

Kluczem do sukcesu jest odpowiedni poziom zmielenia kawy, o które możemy poprosić w kawiarni lub cały proces wykonać w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami młynka do kawy. Kolejnym krokiem jest przelanie włożonego do drippera filtra gorącą wodą. Następnie wsypujemy do niego kawę i w odpowiedni sposób zalewamy ją wodą o temperaturze 90-95 stopni. Kiedy cała woda przeleje się przez kawę i przefiltruje do naczynia, drip jest gotowy.

Tyler Nix/Unsplash
Źródło: Tyler Nix/Unsplash
d3o9uav
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
Więcej tematów