Kawa jak z najlepszej kawiarni. Jak przygotować ją we własnej kuchni?
Gorąca, aromatyczna i dodająca energii - wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącego napoju, dzięki któremu może się obudzić do życia. Aby na co dzień pić pyszną kawę, nie musisz wydawać fortuny w kawiarniach. Wystarczy, że zaopatrzysz się w gadżety dla kawosza. Zdziwisz się, ile zaoszczędzisz.
Kawiarka
Niewielka kawiarka to przepustka do aromatycznej kawy. Od wielu dziesięcioleci utrzymuje się na podium najpopularniejszych domowych metod parzenia. Mały rozmiar, prosta obsługa i niewymagający proces sprawiają, że ludzie na całym świecie przygotowują w niej pobudzający napar nawet podczas największego porannego chaosu. Woda podgrzewana przez kuchenkę gazową, indukcyjną lub elektryczną przelewa się przez ulubione i zmielone ziarna kawy, zmieniając się mgnieniu w oka w espresso, które wypijesz z przyjemnością. Do wyboru masz klasyczne kawiarki używane na kuchence lub elektryczne, które możesz podłączyć do kontaktu i używać, gdzie tylko masz dostęp do prądu. Kawiarka to także designerska ozdoba kuchni, więc z dumą będziesz chciał trzymać ją w widocznym miejscu.
Cold brew
Kawa parzona na zimno dopiero zyskuje na popularności. W dużych miastach, gdzie funkcjonuje wiele specjalistycznych kawiarni, jest to jeden z najpopularniejszych napojów, który chętnie spożywany jest w trakcie cieplejszych dni. Chłodny, smakowity - przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kawy. Taka kawa to gwarancja przysłowiowego "kopa", ponieważ zawiera dużą ilość kofeiny.
Mimo tego, że brzmi skomplikowanie, przygotowanie cold brew w domowych warunkach jest bajecznie proste. Przede wszystkim zadbaj o higienę wszystkiego, czego użyjesz, oraz kawę, która odpowiada twoim preferencjom. Grubo zmieloną (najlepiej za pomocą młynka w domu) kawę należy zalać zimną, czystą wodą w odpowiednich proporcjach, zostawić ją na kilka godzin, na przykład na noc. Po chwili cierpliwego oczekiwania będziesz mógł cieszyć się zachwycającą porcją pysznej energii.
Drip
Kolejną metodą parzenia kawy, która może nie być tak oczywista, jest przelew. To idealny pomysł dla osób, które oczekują od kawy czegoś więcej i chcą móc przygotować ją bez jakiegokolwiek problemu w domowym zaciszu. Metoda przelewowa wymaga kilku pomocników, dzięki którym będziesz mógł ją wykonać. Najprostszy zestaw składa się z drippera, filtrów, miarki lub wagi oraz oczywiście kawy. Zestawy różnią się od siebie - niektóre drippery umieszczamy od razu na filiżance, a inne na naczyniu mieszczącym pożądaną ilość kawy, którą chcemy zaparzyć.
Kluczem do sukcesu jest odpowiedni poziom zmielenia kawy, o które możemy poprosić w kawiarni lub cały proces wykonać w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami młynka do kawy. Kolejnym krokiem jest przelanie włożonego do drippera filtra gorącą wodą. Następnie wsypujemy do niego kawę i w odpowiedni sposób zalewamy ją wodą o temperaturze 90-95 stopni. Kiedy cała woda przeleje się przez kawę i przefiltruje do naczynia, drip jest gotowy.