Kasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiad

Została wam kasza z obiadu? Agata, autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity" ma smaczny patent na to, by ją wykorzystać. Wystarczy dodać cebulkę, czerwoną paprykę i jajka. Szybki, pyszny i tani obiad gotowy w kilka chwil.

Kasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiadKasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiad
Agata Witowska

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża szalotka lub cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 wiejskie duże jaja
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • świeża natka do posypania dania
  • opcjonalnie płatki chili

Przepis

Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało. Patelnię ponownie przykrywamy i smażymy, aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypujemy natką i płatkami chili.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja