Trwa ładowanie...
d348he0
Artykuł sponsorowany

Karp na co dzień i od święta

Wigilijny stół, a na nim smażone dzwonki karpia? Bez tego nie wyobrażamy sobie Świąt. Karp na stałe wprowadzony do codziennego menu – to jest dopiero zaskoczenie!
Share
Karp na święta
Karp na świętaŹródło: materiały partnera
d348he0

Czas odczarować tradycyjnego, świątecznego karpia i dać się przekonać do jedzenia tej ryby przez cały rok. Bo niewielu jeszcze o tym wie, że karp smakuje tak, że zaskakuje…

Co dziś na obiad?

To jedno z popularniejszych pytań w polskich domach, a ponieważ nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków, najchętniej wybieramy proste, sprawdzone potrawy. Karp idealnie sprawdzi się w takiej sytuacji – wpłynie na fali smaku i zachwyci głodnych domowników.

d348he0

Karp zaskakuje nie tylko kulinarnymi możliwościami, ale również łatwością przygotowania. Wystarczy pomyśleć o włoskim makaronie tagliatelle ze smażonym karpiem w sosie ze świeżych pomidorów, z pieczonymi pomidorkami i ziołami. Danie łatwe, a jego przygotowanie zajmie jedynie 45 minut! Taki obiad trafi przez żołądek do serc całej rodziny.

Amatorzy azjatyckich smaków powinni przygotować się na niespodziankę. Karpia po raz pierwszy udomowiono w Chinach, a jego długa historia idealnie wkomponowała się w wyraziste smaki tamtejszej kuchni. Dowodem niech będą pulpety z karpia w dyniowym sosie curry na makaronie ryżowym. Potrawie charakteru dodaje ostra papryczka, kolendra i czipsy z ziemniaka. To rozgrzewająca propozycja, która błyskawicznie zniknie z talerzy, szczególnie w zimne, pochmurne dni.

Wspomniane potrawy to nie wszystkie propozycje, jakie powstały w ramach kampanii #karpiujemy. Głodni większych wrażeń powinni zajrzeć na www.karpiujemy.pl, gdzie znajdą kolejne zaskakujące przepisy na dania z karpiem w roli głównej, a także informacje na temat ekologicznej hodowli karpi w Polsce.

  materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Prosto, smacznie i zdrowo

Dobrze przygotowany karp tak smakuje, że aż zaskakuje, ale jak pozbyć się ości? To mit, że poprawne filetowanie jest trudne i czasochłonne – w rzeczywistości jest wręcz banalnie proste. Pierwszym krokiem jest naostrzenie noża. Filet bez ości żebrowych należy ponacinać w pionowe paski co 2-3 milimetry. Bardzo ważne jest, by podczas nacinania nie uszkodzić skóry ryby. Rozdrobnione w ten sposób ości wytopią się z mięsa podczas smażenia.

d348he0

Kolejny argument, który powinien przekonać do regularnego jedzenia karpia, to jego walory odżywcze. Zwykło się mówić, że karp jest rybą tłustą – nic bardziej mylnego. Należy do ryb średniotłustych, a zawarte w jego mięsie tłuszcze charakteryzują się wysoką zawartością cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Karp to również porcja aminokwasów, witamin i składników mineralnych niezbędnych w codziennej diecie, a zawarte w nim białko jest łatwo przyswajalne.

Jak widać, wystarczy szczypta fantazji i garść świeżych pomysłów, by szybko wyczarować z karpia zdrowe i pyszne danie – nie tylko od święta. Każdy, kto sprawdzi, co kryje się pod #karpiujemy, już nie wyprosi karpia z codziennej diety. Smacznego!

d348he0

Podziel się opinią

Share
d348he0
d348he0
Więcej tematów