Kapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smak

Talerz sycącej i rozgrzewającej zupy przyda się w chłodne dni. Ale tak naprawdę kapuśniak smakuje o każdej porze. Nasze babki wierzyły, że kwaśna kapusta pomoże na dolegliwości układu pokarmowego, w tym skutki imprezowych lub sylwestrowych imprez. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu". Nic tylko gotować i zjeść w razie potrzeby!

Kapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smakKapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smak
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz

Przepis

Do garnka wkładamy oczyszczoną, opłukaną golonkę, żeberka wędzone i zalewamy je wodą (woda ma przykrywać mięso). Do golonki dodajemy obrany i pokrojony na 4 części korzeń pietruszki, opaloną cebulę (jak do rosołu), a także ziele angielskie i liść laurowy – zagotowujemy, przykręcamy płomień i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy kolejne 2 godziny lub do czasu, aż golonka będzie miękka.
Kapustę - jeśli jest bardzo kwaśna - płuczemy, wkładamy do drugiego garnka i obgotowujemy 60-90 minut. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę w połowie czasu gotowania, należy z kapusty odlać wodę i wlać nową. Ugotowaną kapustę odcedzamy – zachowując wodę z gotowania.
Kiedy golonką będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru razem z żeberkiem wędzonym. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy. Z wywaru wyjmujemy również korzeń pietruszki i cebulę (warzywa można wyrzucić). Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je 15 minut. Po tym czasie do wywaru dokładamy obgotowaną kapustę i majeranek – gotujemy około 20 minut. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna, możemy w tym momencie dodać do niej wodę pozostawioną po odcedzeniu kapusty. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, najlepsza jest po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".
Zobacz także: skrzydełka w piwnej glazurze

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja