oprac. Magda Pomorska
01-12-2017 22:06
Kalafior po grecku. Pyszna propozycja od święta
Bezmięsna propozycja nie tylko dla wegetarian, czyli wariacja na temat ryby po grecku. Białe mięso zastąpi chrupki i zdrowy kalafior, a całość wyjdzie naprawdę przepysznie. Sprawdzony przepis od Magdy ze Skutecznie.Tv.
Witam tu Magda i kolejne proste sm… Rozwiń
Transkrypcja:
Witam tu Magda i kolejne proste smaczne i szybkie w przygotowaniu danie Dzisiaj coś w kierunku świąt ale trochę nie ty
Będzie to kalafior po grecku
Kalafior po grecku to danie które istnieje naprawdę to po prostu kalafior w pomidorach z cynamonem zestawienie może zaskakujące ale rzeczywiście
Ciekawe i smaczne i pewnie przy okazji kiedy się nagram
Dzisiaj jednak kalafior po grecku inaczej bo na Wigilię
No osób które ryby jeść i nie chcą lub nie mogą
Czyli danie bazujące na rybę po grecku gdzie ryby pozmieniam Na kalafior
Będzie pięknie było zupełnie warzyw nie nam bardzo smakowało ja właśnie jestem zakochana w tym zdaniu Mam nadzieję że wam się spodoba
Przepisy składniki podaję jak zawsze na www.skutecznie.tv
Zapraszam
Tak warzywa mam to 6 marchwi 2 korzenie pietruszki
Pół dużego selera
I 3 cebule
Bożena ubieram jeśli trzeba płuczę w zimnej wodzie
I trzeba je teraz rozdrobnić
Korzeniowa zesra na tarce o grubych oczkach
Cebula pokroję nożem
Leszno cebuli
Sposób krojenia dowolne ja połowę pokroję grubszą kostkę połowę w piórka lub w pół talarki
Oczywiście całą pokroić w piórka to ładnie prezentuje się na nią
Jeśli mam to chętnie dodaje tutaj także por
Jeden mały i jego też kroje w półtalarki Wówczas dzisiaj go pomijam
Fasola pokrojona teraz korzeniowe warzywa ścieranie na tarce albo ręcznie
Albo mechanicznie Ja korzystając z blendera lub maszynki
Zapowiednia mapa.com
Ja właśnie z tego typu urządzenia skorzystam będzie dużo szybciej
Marchew
Adam pietruszka
Przełożę to do większej miski bo mi się to to nie mieści
I na koniec seler
Bastard On także wędruje do miski
No to świeżo i pięknie pachnie
Gotowe Odstawiam na chwilę na bok
Onkolog na głębokiej patelni rozgrzewam jedną łyżkę oleju
Prezentowanej wersji sięgnęłam po kokosowy
Dla lepszego smaku
Na dobrze rozgrzanej wkładam cebulę
Jest Marzena szkliste kolor nie umie jej tylko szkołę
Co jakiś czas mieszamy
Kiedy się zeszkli dokładam starte warzywa
Czyli marchew pietruszkę i seler
Mieszam
Film smażę
Po czym podlewam wodą
Ja dodaję pół szklanki
Dokładam 20 laurowe
Oraz kulki pieprzu
Masz Nie wiem 4 pięć kulek może
Całość mieszam
Odna tak starannie
I duszę pod przykryciem do miękkości przez jakieś 15 do 20 minut
Co jakiś czas oczywiście to zaglądam i mieszam żeby warzywami się nie przypaliły
W czasie kiedy warzywa się duszą przygotuję kalafior
Myję osuszamy
I dzielę na różyczki
Obcięłam jeszcze Dolne liście
Usuwam głąb
Pobranie można go zjeść na surowo jest Całkiem smaczne ale do tego dania go nie wykorzystuje
Tylko po prostu kroję można też skorzystać z mrożonego kalafiora wtedy go nie rozmarzam
U mnie jeszcze jest nie mrożony
Kolego na mniej więcej takie różyczki
Te większe przekrawam na pół Będą się ładnie prezentować wydaniu
Tak to wygląda
Minęło mniej więcej 15 minut zaglądam do garnka
Mieszam
I dodaje koncentrat pomidorowy
200 g czyli takie 1 standardowy słoiczek
Najwięcej pół łyżeczki soli
I słodką czerwoną paprykę
Jakąś łyżeczkę
Mieszam
Sprawdzam smak
Jak nie zapomnę to jeszcze czarnym pieprzem
Do smaku
U mnie dość sporo
Jeśli marchew nie jest zbyt słodka można dodać odrobinę cukru lub miodu Ja zwykle pomijam bo słodyczy marchwi naprawdę w zupełności
Tarcza
Całość Dokładnie mieszamy
I gotowe
Połowę warzyw przekładam teraz na chwilę na talerz
To co zostało w garnku rozkładam równą warstwą na dnie
Podlewam wodą
Jadę po kłuje po prostu słoik po koncentracie i tą mieszanką
Podlewam warzywa
Mieszam
I na tej gorącej warstwie
Warzywnej układam różyczki kalafiora
Staram się układać łodygą do dołu kwiatami ku górze dzięki temu bardziej równomiernie się ugotuje
Spotykamy
Żeby zmieścić to cały kalafior
Tak to wygląda
Kalafior przypuszczam majerankiem dość obficie a ja daję dwie łyżeczki
Oraz solą
Odrobina pieprzu jeszcze
I przesyłam go drugą częścią gorących warzyw
Ale tak by nie zsunąć tych przypraw żeby ona nadal zostały na kalafiorze
Pachnie to wspaniale
Dorównuje
Przykrywam garnek i pod przykryciem duszę na najmniejszym ogniu
Przez jakieś 15 do 20 minut a tak naprawdę do czasu aż kalafior będzie dobry
Powinien być jędrne i nie rozgotowane trzeba uważać żeby nie przypalić więc ogień naprawdę mały i co jakiś czas
Zaglądam
Sprawdzam czubkiem ostrego noża czy jest dobry
Chodzi Patka U mnie w porządku można podawać
Delikatnie go zatem mieszam dopiero teraz
Zobaczcie Agro się ugotował ale się nie rozpada będzie super przyjemne do jedzenia
Rafał Flak nie można jeszcze zaciągnąć mąką ziemniaczaną z niewielką ilością wody ale ja często pomijam ten etapie zostawiam po prostu tak jak
Jak jest
I od razu dodam że można tu jeszcze dodać kapary
Bo wyjątkowo dobrze pasują i lekko ostrzę smak Dania
Jak zwykle dodaję mniej więcej jedną łyżkę
Kto wykona pozostawiam do wystygnięcia
Następnie wstawiamy do lodówki i podaje schłodzone następnego dnia
Zasługuje także na ciepło w dniu przyrządzenia i chodź prezentuje to danie z myślą o potrawach wigilijnych dla wegetarian i
I osób nie jedzących ryb
To dzisiaj robię ten kalafior po prostu na obiad
Będzie pasował właśnie do ryby do mięsa do ziemniaków Znajdzie się też jako samodzielne danie
Jeśli zostanie a u mnie na pewno zostanie w tej ilości to Następnego dnia na zimno będzie to świetna przekąska na wynos na przykład do pracy
Ja uwielbiam tego kalafiora smakuje po prostu super
I są pewnością nie razem przepis będę jeszcze wykorzystywać nie tylko na Wigilię Mam nadzieję że przepisy wam się spodoba
Wiatraku przemycam jedno wydanie na wigilijny stół
I w tym roku będzie to najprawdopodobniej właśnie ten kalafior
Wstanie
Obok ryby
Za Nasze Smaki i wiem że będzie wszystkim smakował
Smaczne
Proste i zdrowe
O każdej porze roku
Smacznego