Jesz codziennie ziemniaki? Oto jak naprawdę wpływają na twój organizm

W polskiej kuchni ziemniak to absolutna podstawa. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez porcji ziemniaków, kopytek czy też placków. Co, jeśli ziemniak gości na naszych talerzach codziennie?

Gotowane ziemniaki to podstawa do wielu dańGotowane ziemniaki to podstawa do wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana i urozmaicona, co nie oznacza, że nie ma w niej miejsca dla ziemniaka. To baza do kotleta schabowego czy mielonego, jajek sadzonych i fasolki szparagowej czy też innych mięs. Inne dodatki się zmieniają, ale na talerzu to ziemniak niepodzielnie króluje, czasem tylko ustępując miejsca kaszom. Czy można sięgać po niego każdego dnia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki to znacznie więcej niż tylko źródło węglowodanów. To warzywo, które dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Są bogate w potas, który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi i pracę serca. To także źródło witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, oraz witaminy B6, kluczowej dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również błonnik, szczególnie w skórce, który wspiera trawienie. Co więcej, są naturalnie niskokaloryczne i praktycznie beztłuszczowe.

Ugotowane ziemniaki
Ugotowane ziemniaki © Adobe Stock | Arina Habich

Przez lata utarło się przekonanie, że ziemniaki tuczą, a osoby na diecie powinny unikać ich jak ognia. To jednak jeden z największych mitów dietetycznych. Sam w sobie ziemniak jest niskokaloryczny i składa się głównie z wody. Prawdziwym problemem są dodatki. To obfita porcja masła, tłusty sos, śmietana, czy też sposób ich przyrządzania, jak smażenie na głębokim oleju sprawiają, że staje się on bombą kaloryczną.

Czy można jeść ziemniaki codziennie?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by po ziemniaki sięgać codziennie, o ile są składnikiem zbilansowanej diety i przygotujemy je w odpowiedni sposób. Przede wszystkim warto ograniczyć smażone na głębokim oleju frytki i purée z masłem, a na co dzień sięgać po ziemniaki w czystej postaci. Warto gotować je w mundurkach, razem ze skórką, by zachować więcej składników odżywczych. Pieczenie w piekarniku z minimalną ilością oleju to świetna alternatywa dla smażenia, a gotowanie na parze pozwoli na zachowanie pełni witamin i minerałów. Dzięki tym metodom ziemniaki mogą być pełnowartościowym składnikiem diety.

Ziemniaki nie muszą być tuczące
Ziemniaki nie muszą być tuczące © Adobe Stock

Codzienne jedzenie ziemniaków w zdrowej formie może być naprawdę korzystne. Dostarczają sytości i mają niewiele kalorii. Gdy ostygną po ugotowaniu, stają się także źródłem skrobi opornej, która naturalnie wspiera mikrobiom jelit. Działa ona jak prebiotyk, odżywiając pożyteczne bakterie jelitowe, co przekłada się na lepsze trawienie i odporność.

Warto jednak pamiętać o różnorodności i nie opierać całej diety wyłącznie na jednym produkcie.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności