Jedz produkty ze spermidyną. Jelita będą działały jak w zegarku i poprawisz odporność psychiczną

Dla wielu osób spermidyna brzmi obco, choć jest to naturalny związek obecny w codziennych produktach. Warto poznać jej rolę w odnowie komórek i wsparciu jelit, bo może mieć znaczenie dla zdrowia i samopoczucia każdego z nas.

Spermidyna znajduje się m.in. w nattoSpermidyna znajduje się m.in. w natto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sakai2132000

Spermidyna to naturalny związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę w regeneracji i odnowie komórek organizmu. Regularne dostarczanie spermidyny z pożywieniem może korzystnie wpływać na zdrowie, dlatego warto zwracać uwagę na produkty ją zawierające i włączać je do codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Spermidyna – wsparcie dla jelit i umysłu

Spermidyna to naturalnie występujący związek, który w ostatnich latach przyciąga uwagę naukowców i specjalistów od zdrowia jelit. Jak tłumaczy Magdalena Czerska, prowadząca na Instagramie konto @jelitologcom, spermidyna aktywuje autofagię – proces oczyszczania i regeneracji komórek, który z wiekiem zaczyna działać coraz słabiej.

Dzięki niej jelita mogą funkcjonować jak w zegarku - szczelna bariera jelitowa, sprawna regeneracja śluzówki i lepsze trawienie to tylko część jej korzyści. Co więcej, związek ten oddziałuje na oś jelito–mózg, co przekłada się na lepszą koncentrację i odporność psychiczną.

Kiedy warto sięgnąć po spermidynę?

Z wiekiem poziom spermidyny naturalnie spada, a czynniki takie jak przewlekły stres, antybiotyki czy niedoborowa dieta dodatkowo ten proces przyspieszają. Jak podkreśla Magdalena Czerska, konsekwencją może być rozchwiana mikrobiota, przewlekłe stany zapalne i zaburzenia trawienia. Spermidyna pomaga odwrócić te zmiany: obniża poziom markerów zapalnych (IL-6, CRP), przywraca równowagę bakteryjną i wspiera regenerację jelit. Jeśli zmagasz się z IBS, zmęczeniem, mgłą mózgową czy "trzewnym niepokojem" – warto włączyć ją do codziennej diety.

Produkty bogate w spermidynę

Spermidyna występuje naturalnie w wielu produktach roślinnych i fermentowanych, a jej cennym źródłem są przede wszystkim kiełki zbóż, zwłaszcza pszenicy. Znajdziesz ją również w jabłkach, czerwonych grejpfrutach, winogronach, brokułach, kalafiorze, zielonych sałatach, ziemniakach, grzybach, orzechach oraz w soi i produktach sojowych.

Wysoką zawartością spermidyny charakteryzują się także długo dojrzewające sery pleśniowe. Na rynku dostępne są również suplementy spermidyny oraz żywność wzbogacana w ekstrakty z kiełków pszenicy. Co ciekawe, niektóre bakterie jelitowe potrafią same syntetyzować poliaminy, w tym spermidynę – o ile dostarczysz organizmowi odpowiednią ilość błonnika pokarmowego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja