Jaką patelnię wybrać do jajecznicy?
Jajecznica to bardzo wartościowe źródło białka i innych substancji odżywczych. Jednak, aby ograniczyć np. ilość niepotrzebnych tłuszczów związanych z jej przygotowaniem, warto wyposażyć się w odpowiednią patelnię. Dzięki niej przyrządzisz naprawdę smaczną i dostarczającą cennych składników odżywczych jajecznicę. Co więcej, jajecznica bez dodatku np. masła czy oleju ma zupełnie inny smak, który warto poznać.
Jajecznica – dlaczego warto po nią sięgać?
Choć składniki na jajecznicę są niezwykle proste, to podobno nie ma dwóch takich samych wersji tego dania. Każdy z nas robi ją nieco inną, różniącą się np. konsystencją. Niektórzy uważają, że jajecznica to numer 1, jeżeli chodzi o śniadanie. To prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Co więcej, gdy jest wzbogacona np. o warzywa takie jak pomidory, czosnek, szczypiorek, cebula, zioła czy grzyby, jej smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
Cały efekt może psuć jednak obecność masła, margaryny czy oleju, na jakim jajecznica jest przygotowana. W takiej sytuacji warto wybrać odpowiednią patelnię, która nie będzie wymagać np. użycia tłuszczu.
Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące wyboru patelni idealnej do przyrządzenia jajecznicy.
Na początek określ rodzaj kuchenki
Pamiętaj, by nie dać zrobić się w jajo. Nawet najlepsza patelnia z wieloma udogodnieniami nie sprawdzi się do smażenia jajecznicy, gdy nie będzie pasować do Twojego urządzenia grzewczego. Zapoznając się więc z ofertą patelni, przede wszystkim weź pod uwagę typ Twojej kuchenki i sprawdź, czy wybrane naczynie działa na niej. Sklep internetowy Tadar.pl wychodzi naprzeciw potrzebom swoich klientów i oferuje im wiele modeli patelni, które sprawdzą się na wszystkich urządzeniach grzewczych.
Wybierz dobrej jakości materiał i średnicę patelni
Duże znaczenie podczas smażenia jedzenia ma tworzywo, z jakiego wykonana jest patelnia. Niektóre z nich mogą wolniej lub nierównomiernie się nagrzewać. Inne natomiast mogą wymagać użycia dużej ilości tłuszczu do smażenia. Przeciwieństwem takiej patelni jest patelnia z powłoką ceramiczną, uznawaną za najzdrowszą. Ten typ powierzchni jest odporny na zarysowania, nagrzewa się równomiernie. Ponadto, tworzywo nie wchodzi w interakcję z żywnością, przez co jajecznica nie zmieni swojego smaku.
Zwróć również uwagę na rozmiar patelni. Jeśli planujesz przygotować mniejszą porcję, postaw na mniejszą patelnię. W ten sposób ograniczysz energię niezbędną do przyrządzenia dania. W przypadku, gdy nie wiesz, jak duże posiłki będziesz smażyć, postaw na cały zestaw patelni o różnych średnicach.
Postaw na nieprzywierającą powierzchnię
Aby ograniczyć ilość użytego tłuszczu do przyrządzenia jajecznicy, zadbaj o to, by zastosować patelnię nieprzywierającą. Dzięki niej uchronisz jajecznicę przed przywieraniem i przypaleniem nawet wówczas, gdy nie zastosujesz praktycznie wcale tłuszczu do smażenia. Patelnie na indukcję nieprzywierające (inaczej non-stick) dostępne w ofercie sklepu internetowego Tadar.pl posiadają tego rodzaju powierzchnię. Co więcej, wnętrze takiej patelni non-stick jest znacznie łatwiejsze w czyszczeniu niż w przypadku klasycznej wersji tego naczynia. Dzięki temu szybciej posprzątasz po posiłku.
Sprawdź, czy patelnia ma nienagrzewający się uchwyt
Przygotowywanie jajecznicy wymaga ciągłego mieszania. Aby w pełni bezpiecznie wykonywać tę czynność, dobrze zadbać o to, by patelnia miała nienagrzewającą się rączkę. Możesz również dokupić taką rączkę do wybranych modeli patelni.
Wskazówka: Pamiętaj, że metalowe akcesoria mogą porysować patelnię. Do mieszania jajecznicy należy używać drewnianych albo silikonowych przyborów.
Zwróć uwagę, czy patelnia ma pokrywkę
Wiele dodatków do jajecznicy, np. cebulkę, warto uprzednio poddusić. Aby było to możliwe, warto wybrać patelnie z pokrywką, które pozwolą na takie działanie.
Na koniec… mała podpowiedź
Jeżeli uwielbiasz puszystą jajecznicę, możesz przed umieszczeniem jajek na patelni dokładnie ubić je za pomocą trzepaczki albo … z wykorzystaniem shakera do drinków. Ten przyrząd barmański sprawi, że masa jajeczna będzie dobrze napowietrzona, a to sprzyja osiągnięciu wymarzonej konsystencji.
Mamy jeszcze jeden dodatkowy trik, który pomoże w utrzymaniu tego napowietrzenia już podczas smażenia. Dobrze wymieszane czy wstrząśnięte jajka należy na bieżąco mieszać drewnianym lub silikonowym widelcem. Dzięki obecności przestrzeni pomiędzy jego ząbkami zachowasz puszystą konsystencję jajecznicy.
WP Kuchnia na: