Trwa ładowanie...

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? 5 trików na smaczne placki

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Co zrobić, żeby nie ciemniały? Jeśli zadajesz sobie takie pytania za każdym razem, kiedy próbujesz usmażyć placki ziemniaczane, koniecznie przeczytaj nasze porady, a już nigdy więcej nie zjesz gumowatych, przesiąkniętych tłuszczem placków.

Share
Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczaneŹródło: Adobe Stock, fot: TOMEK BIDZINSKI
d3vm84t

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Złociste i chrupiące placki są bez wątpienia najsmaczniejsze. Co zrobić, żeby nasze placki chrupały pod zębami i nie były gumowate? Ważne, aby podczas nakładaniu ciasta na patelnię, dokładnie je rozprowadzić. Placki powinny być cienkie, bo dzięki temu dokładnie się wysmażą i będą chrupiące. Placki zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Co zrobić, żeby placki nie ciemniały?

Ziemniaki na placki powinno się obierać i ścierać tuż przed smażeniem, jeśli jednak robimy to wcześniej, obrane ziemniaki należy włożyć do wody. Jeżeli starliśmy już ziemniaki, a placki planujemy smażyć później, wystarczy, że do ciasta dodamy łyżkę śmietany lub kilka kropel soku z cytryny, a nasze placki nie ściemnieją.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek?

Jeśli jesteście weganami albo nie tolerujecie jajek, nadal możecie cieszyć się smakiem pysznych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że zamiast jajka użyjecie odpowiedniego substytutu. W tej roli doskonale sprawdza się siemię lniane. Dodajemy 1 łyżkę zmielonych ziaren siemienia na około 1,5 kg ziemniaków. Siemię lniane zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie możemy dodać je do naszego ciasta na placki. Dalej postępujemy już tak, jak podczas przygotowywania tradycyjnych placków ziemniaczanych.

d3vm84t

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Co zrobić, żeby placki nie chłonęły tłuszczu?

Nikt chyba nie lubi przesiąkniętych tłuszczem placków. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, aby zawsze smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia nie możemy zmniejszać ognia ani dolewać zimnego oleju. Placki wsiąkną go od razu. Po usmażeniu placków możemy umieścić je na warstwie ręczników kuchennych, które wsiąkną dodatkowo trochę tłuszczu pozostałego na powierzchni placków.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?

Placki ziemniaczane są bardzo tłustą i ciężkostrawną potrawą. Jednak są tak pyszne, że nie sposób im się oprzeć. Jeśli więc starasz zdrowo się odżywiać albo dbasz o linię, możesz próbować zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu. Jak to zrobić? Są dwa sposoby. Jeśli masz patelnię teflonową w domu, wystarczy, że przygotujesz placki korzystając ze standardowego przepisu (opcjonalnie, możesz dodać do niego łyżeczkę tłuszczu) i usmażysz je na patelni z nieprzywierającą powłoką. Drugi sposób to upieczenie placków w piekarniku. Ciasto nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie placki obracamy i pieczemy jeszcze kolejne 10-15 minut.

d3vm84t

Przepis na placki ziemniaczane bez obierania ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę warzywną przelewamy na sito i czekamy, aż większość płynu odcieknie.
  2. Masę przenosimy do miski i dodajemy do niej jajko i mąkę. Potem solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i partiami smażymy nasze placki. Ciasto należy dość cienko rozprowadzić łyżką.
  4. Po usmażeniu podajemy z kwaśną śmietaną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3vm84t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vm84t
d3vm84t
Więcej tematów