Jak smakują potrawy z grilla węglowego, a jak z grilla gazowego?
Podstawą smaku jest sposób przyrządzania potrawy. Każdy, kto gotuje nawet od czasu do czasu zgodzi się z tym zdaniem. Jednym z najbardziej charakterystycznych i najchętniej przyrządzanych dań w okresie wiosenno-letnim są potrawy z grilla.
Uwielbiamy spędzać czas na grillowaniu mięsa i warzyw i smakować ich wspólnie z najbliższymi. Największą popularnością cieszą się grille węglowe, które są najczęstszym wyborem Polaków w kwestii sprzętu do grillowania. Co sprawia, że potrawy z grilla są tak specyficzne i mają niezwykły aromat? Czy w takim wypadku dania przyrządzane na grillu gazowym będą mniej smaczne? Zapraszamy do artykułu!
Grill węglowy - specyficzny zapach i intensywny dym
Tak jak wspomnieliśmy, grille węglowe to najpopularniejszy rodzaj grilla, z którego korzystają Polacy. Ich zaletami jest stosunkowo niska cena oraz mobilność, ale to specyficzny zapach i intensywny dym sprawia, że pałamy do niego sympatią, a klimat, który tworzy jest niepodrabialny. Paliwem dla grilla węglowego jest, jak sama nazwa wskazuje, węgiel drzewny lub brykiet. Wiele osób uważa, że właśnie ten sposób zasilania sprawia, że mięso i potrawy przesiąkają aromatem, a ich smaku nie da się porównać do żadnej innej formy przyrządzania jedzenia. Technicznie to przede wszystkim gęsty dym sprawia, że grillowane dania tak bardzo nam smakują. Molekuły zapachu, które znajdują się w dymie przenikają do potrawy, dzięki czemu ich smak jest wyjątkowo intensywny i przesiąknięty "ognistym" aromatem. To, co wpływa na intensywny smak, ma jednak swoje wady w kwestii zdrowia. Do potraw grillowanych na ruszcie mogą przeniknąć różne związki chemiczne (o czym niżej), dlatego dobrym rozwiązaniem będzie korzystanie ze specjalnej tacki do grillowania. Dzięki niej uchronimy nasze mięso i warzywa przed przenikaniem substancji.
Zdrowie podczas korzystania z grilla węglowego
Grille węglowe oprócz samego węgla czy brykietu często potrzebują dodatkowej rozpałki, która pomoże nam osiągnąć odpowiednio wysoką temperaturę. To niezwykle istotne, by nasza rozpałka była jak najbardziej naturalna, ponieważ mocne środki chemiczne bardzo łatwo przenikną do naszych potraw, co nie tylko wpływa negatywnie na ich smak, ale przede wszystkim jest bardzo niezdrowe.
Grill gazowy
Popularność grilla gazowego również rośnie, jednak nadal jest to rzadszy wybór niż klasycznego grilla węglowego. Cena grilla gazowego jest zdecydowanie wyższa, a jego mobilność jest mocno ograniczona, jednak on sam posiada wiele zalet, a potrawy przyrządzane z jego pomocą wcale nie muszą odbiegać od tych smażonych na klasycznym ruszcie nad węglem. Choć w przypadku grilla gazowego mogłoby się wydawać, że aromat potraw będzie mniejszy to nic bardziej mylnego. Wiele modeli wyposażonych jest w specjalne aromatyzery, które podbijają smak. Takie akcesoria można również dokupić osobno i również korzystać z nich na co dzień.
Grill węglowy, a grill gazowy - podsumowanie
Podsumowując, potrawy z grilla są niepowtarzalne, a klimat, który tworzą to coś więcej niż tylko posiłek. Niezależnie od posiadanego sprzętu możemy bez obaw przyrządzać mięsa, jak i wegetariańskie potrawy, które zachwycą nas i naszych najbliższych. Zarówno grill węglowy, jak i grill gazowy zapewnią nam odpowiednią bazę do kulinarnych podróży, jeśli jednak jesteśmy fanami klasyki, a specyficzny dym podczas smażenia jest dla nas must-have, to idealnym rozwiązaniem będzie grill węglowy. Jeśli jednak nie zależy nam na mobilności urządzenia oraz nie chcemy poświęcać więcej czasu na rozpalanie grilla, to warto rozważyć zakup grilla gazowego. Grille węglowe w atrakcyjnych cenach znajdą Państwo na stronie https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536, a grille gazowe https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-gazowe,535
WP Kuchnia na: