Jak przyśpieszyć przygotowywanie wielkanocnej uczty? Zaoszczędzisz cenny czas
Wielkanoc to czas spokoju, skupienia i wypoczynku w rodzinnym gronie. Z drugiej strony to moment, kiedy mamy na głowie przygotowanie kilku imponujących i czasochłonnych posiłków. Na szczęście możesz uniknąć kulinarnego chaosu i stresu, jeśli użyjesz kilku sprytnych pomocników.
Bajecznie proste sosy i zupy
Sycąca i pełna aromatu zupa krem z korzeniowych i wiosennych warzyw to danie, na punkcie którego twoja rodzina oszaleje. Zamiast kupować gotowe w sklepie, przygotuj ją samodzielnie. Wystarczy piec przez kilkadziesiąt minut ulubione produkty, dodać do garnka podsmażoną cebulkę i czosnek. Całość przyprawamy odpowiednią ilością wody lub wybranego bulionu i miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Otrzymamy gęstą i aromatyczną zupę, którą łatwo jest podzielić na porcje i przechować na później. Blender kielichowy jest przydatny także wtedy, kiedy nabierzemy ochotę na różnego rodzaju sosy, zarówno te podawane na ciepło, jak i zimno. Jajka, makaron czy sałata zyskają dzięki nim zupełnie innego wyrazu i smaku.
Pasztety i nadzienia
Wielkanocne pasztety to często główna atrakcja świątecznego śniadania. Podniosły charakter posiłku wymaga wykwintnych dań, do których warto się przyłożyć. Dużo lepiej jest przygotować własny, domowy pasztet, który nie wymaga tyle pracy, ile może się wydawać. Wystarczą dobre produkty, które znajdziemy zaufanym sklepie, i sprzęt, który przyśpieszy cały proces. Przydatna okaże się maszynka do mięsa, za pomocą której należy zmielić składniki przynajmniej 2-, 3-krotnie. Odpowiednie przyprawy, świeży chleb i konfitura to idealny zestaw na początek dnia lub małą przystawkę.
Szybsze tempo pieczenia ciast
Każdy, kto kiedykolwiek ubijał pianę z białek za pomocą ręcznej trzepaczki, dobrze zna ból nadgarstka, który występuje później. Piekąc dużą liczbę ciast w jednym czasie nie sposób używać tej tradycyjnej i powolnej metody. Szczególnie podczas ważnych okazji lub przygotowań do świąt przyda ci się ręczny robot kuchenny, który w mig poradzi sobie z ubiciem białek, łączeniem masła z cukrem oraz ubijaniem śmietany. Nie jest to duży wydatek, a jego pomoc w kulinarnych zmaganiach jest nieoceniona.
Dodatkowe miejsce do pieczenia
Świąteczne wypieki to prawdziwe wyzwanie, podczas którego domowy piekarnik musi działać na pełnych obrotach. Jeśli nie posiadasz takiego, który ma funkcje oddzielania przestrzeni i umożliwia pieczenie różnych dań w jednym czasie, z pewnością znana ci jest irytacja w oczekiwaniu na zwolnienie się pieca. Aby uniknąć takich sytuacji, możesz zaopatrzyć się w kombiwar. Wyposażony w halogenowe lampy, doskonale daje sobie radę zarówno z pieczenią, całym kurczakiem, jak i słodkimi wypiekami. Nie musisz denerwować się upływającym czasem i ogromem obowiązków, bo kombiwar będzie niedrogim remedium na kuchenną kolejkę. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z jego działaniem, drugą możliwością może być zakup oddzielnego opiekacza, który wspomoże cię w czasie intensywnego kucharzenia.
Przygotuj idealny półmisek z wędlinami
Nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu bez półmiska z różnego rodzaju wędlinami. Z doświadczenia wiemy, że lepiej jest przygotować je samodzielnie, lecz zdajemy sobie sprawę, że w natłoku świątecznych obowiązków może nie starczyć nam na to czasu. Jeśli ci się to nie uda, kup wędlinę w całości, którą będziesz mogła pokroić chwilę przed położeniem na stół. To zapewni jej największą świeżość i lepszy smak. W obydwu przypadkach przyda się domowa krajalnica, która w kilka chwil zamieni wędlinę w imponująco cienkie, apetyczne plasterki, idealne do położenia na pieczywo. Do idealnej kanapki wystarczy już tylko odrobina chrzanu, a widok całej rodziny będącej pod wrażeniem twoich kulinarnych umiejętności na pewno zrekompensuje cały trud włożony w przygotowanie świąt.