Jabłkowe ciasto na jesienny podwieczorek. Kusi wyglądem i smakiem

Podpiekane jabłka i perfekcyjne kruche ciasto - taki duet na deser to wymarzone połączenie. Wypiek idealnie sprawdzi się na jesienny podwieczorek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Jabłkowe ciasto na jesienny podwieczorek. Kusi wyglądem i smakiemJabłkowe ciasto na jesienny podwieczorek. Kusi wyglądem i smakiem
Anna Kamińska

Na kruche ciasto:

  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 600 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Pieczone antonówki:

  • 1,5 kg obranych i wypestkowanych antonówek
  • 100 g miodu akacjowego
  • 2 gałązki tymianku

Przepis

Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem. Na blat wysypujemy mąkę, cukier, pokrojone chłodne masło i wlewamy śmietanę z jajkiem. Wszystko siekamy nożem. Zlepiamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

Przepis

Antonówki kroimy na kawałki i układamy w formie do zapiekania. Dodajemy tymianek i polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na średni poziom i pieczemy, aż będą miękkie, przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły.

Przepis

Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną zamrażamy na następny raz. Drugą część dzielimy znowu na pół i rozwałkowujemy dwa placki o średnicy większej niż forma, w której będziemy piec ciasto. Jeden placek wykładamy na formę, zostawiając zapas na brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy cienką warstwą tartej bułki. Rozprowadzamy pieczone jabłka. Teraz nakładamy drugi placek i zlepiamy brzegi razem z pierwszym. Na środku robimy otwór lub wcześniej odciskamy wzór za pomocą szablonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy, aż ciasto dobrze się zrumieni, przez ok. 40-50 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z pieca. Zostawiamy, aby przestygło i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz także: bułeczki ze śliwką i kruszonką

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟