Trwa ładowanie...
d2fqeek
07-09-2021 09:10

Jabłka w cieście piwnym. Przepyszny podwieczorek na słodko

Przepis

Jabłka w cieście piwnym to fantastyczna przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil. Jabłkowe krążki w delikatnym, miękkim cieście skradną serce każdego łasucha.

d2fqeek
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 200 ml piwa
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 6 jabłek
  • sól
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia
Przepis
  • Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
  • Mąkę zmiksować z olejem, solą, żółtkami, stopniowo dolewając piwo. Białka mocno ubić i tuż przed
  • smażeniem połączyć z ciastem.
  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry grubości 5 mm. Jabłko zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Jabłka w cieście piwnym. Przepyszny podwieczorek na słodko
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fqeek
d2fqeek
d2fqeek
d2fqeek
Więcej tematów
d2fqeek