Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku

Nie ma nic lepszego niż jabłkowe racuchy. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis z bloga "Marta M.".

Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 rokuJabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto naleśnikowe śmietankowe:

  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • 60 g cukru
  • szczypta cynamony oraz gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek mąki (mąki użyłam trochę więcej, bo ciasto powinno być gęściejsze)

Przygotowanie jabłek:

  • 4 szt. jabłek, użyłam odmiany szarej renety, bo jest kwaśna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do smażenia
  • cukier, mielony cynamon do posypania gotowych placków

Przepis

Żółtka wymieszaj ze śmietaną i dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Ponownie wymieszaj i odstaw.

Przepis

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plasterki. Umieszczamy jabłka w misce i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Mieszamy, aby każdy plaster jabłka był dokładnie obtoczony w cukrze oraz cynamonie. Odstawiamy na pół godziny. Gotowe jabłka dodajemy do ciasta naleśnikowego i delikatnie mieszamy.

Przepis

Rozgrzewamy około 1 łyżeczki masła na patelni i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przy podaniu obficie posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości