Zamarynuj
Kluczem do smacznego mięsa z grilla jest odpowiednia marynata. Dzięki niej w bardzo prosty sposób można nadać stekom niepowtarzalny smak i aromat. Niezbędne będą przyprawy - suszone oraz świeże zioła np. posiekany tymianek, a także czosnek, odświeżająca otarta skórka z cytryny, musztarda i oliwa. Sól i pieprz do smaku zależnie od rodzaju mięsa. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą posmarować steki, obwiązać dookoła szerokim paskiem z aluminiowej folii (steki zachowają podczas pieczenia ładny, wysoki kształt) i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie zamarynowane steki można kłaść na rozgrzanym grillu i smażyć ok. 20 minut, przewracając co jakiś czas. Pozostałą marynatą można smarować steki podczas grillowania.
mp/WP Kuchnia