Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a padniesz z wrażenia

Mamy dla was genialną przekąskę inspirowaną kuchnią azjatycką. Dobrze doprawiony farsz z kurczaka i warzyw zawinięty w płaty papieru ryżowego. Tak przygotowane roladki smażymy w głębokim tłuszczu. Przekąskę podajemy ze słodkim sosem chili. Choć to danie ma z tysiąc kalorii, czasem warto sobie pofolgować.

Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażeniaHit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g kurczaka (bez kości)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/4 kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w wąskie paseczki
  • 4 grzyby pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 32 małe arkusze papieru ryżowego
  • olej do głębokiego smażenia

Przepis

  • Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Przygotować wszystkie warzywa i grzyby, odstawić. Zmieszać dokładnie mąkę i wodę, odstawić. Na podgrzany wok wlać 2 łyżki oliwy i mocno rozgrzać. Podsmażyć na zloty kolor imbir i cebulę. Dodać kurczaka z warzywami i grzybami, i cały czas mieszając, smażyć 2 minuty, aż mięso nabierze białego koloru.
  • Mięso i warzywa zsunąć na brzeg woka, odciskając sos. Dodać mąkę z wodą, a kiedy zgęstnieje, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć na szeroki półmisek i odstawić do wystygnięcia. Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce. Ostudzony farsz nakładać na płaty papieru ryżowego i zawijać podobnie jak polskie paszteciki.
  • W woku rozgrzać świeżą oliwę i na głębokim tłuszczu (ok. 5 cm) smażyć sajgonki, aż uzyskają złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg