Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a padniesz z wrażenia
Mamy dla was genialną przekąskę inspirowaną kuchnią azjatycką. Dobrze doprawiony farsz z kurczaka i warzyw zawinięty w płaty papieru ryżowego. Tak przygotowane roladki smażymy w głębokim tłuszczu. Przekąskę podajemy ze słodkim sosem chili. Choć to danie ma z tysiąc kalorii, czasem warto sobie pofolgować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g kurczaka (bez kości)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1/4 kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w wąskie paseczki
- 4 grzyby pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wody
- 32 małe arkusze papieru ryżowego
- olej do głębokiego smażenia
- Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Przygotować wszystkie warzywa i grzyby, odstawić. Zmieszać dokładnie mąkę i wodę, odstawić. Na podgrzany wok wlać 2 łyżki oliwy i mocno rozgrzać. Podsmażyć na zloty kolor imbir i cebulę. Dodać kurczaka z warzywami i grzybami, i cały czas mieszając, smażyć 2 minuty, aż mięso nabierze białego koloru.
- Mięso i warzywa zsunąć na brzeg woka, odciskając sos. Dodać mąkę z wodą, a kiedy zgęstnieje, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć na szeroki półmisek i odstawić do wystygnięcia. Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce. Ostudzony farsz nakładać na płaty papieru ryżowego i zawijać podobnie jak polskie paszteciki.
- W woku rozgrzać świeżą oliwę i na głębokim tłuszczu (ok. 5 cm) smażyć sajgonki, aż uzyskają złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze