Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a padniesz z wrażenia

Mamy dla was genialną przekąskę inspirowaną kuchnią azjatycką. Dobrze doprawiony farsz z kurczaka i warzyw zawinięty w płaty papieru ryżowego. Tak przygotowane roladki smażymy w głębokim tłuszczu. Przekąskę podajemy ze słodkim sosem chili. Choć to danie ma z tysiąc kalorii, czasem warto sobie pofolgować.

Hit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażeniaHit azjatyckich barów. Zrób tak kurczaka, a rodzina padnie z wrażenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g kurczaka (bez kości)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/4 kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w wąskie paseczki
  • 4 grzyby pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 32 małe arkusze papieru ryżowego
  • olej do głębokiego smażenia

Przepis

  • Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Przygotować wszystkie warzywa i grzyby, odstawić. Zmieszać dokładnie mąkę i wodę, odstawić. Na podgrzany wok wlać 2 łyżki oliwy i mocno rozgrzać. Podsmażyć na zloty kolor imbir i cebulę. Dodać kurczaka z warzywami i grzybami, i cały czas mieszając, smażyć 2 minuty, aż mięso nabierze białego koloru.
  • Mięso i warzywa zsunąć na brzeg woka, odciskając sos. Dodać mąkę z wodą, a kiedy zgęstnieje, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć na szeroki półmisek i odstawić do wystygnięcia. Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce. Ostudzony farsz nakładać na płaty papieru ryżowego i zawijać podobnie jak polskie paszteciki.
  • W woku rozgrzać świeżą oliwę i na głębokim tłuszczu (ok. 5 cm) smażyć sajgonki, aż uzyskają złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟