Trwa ładowanie...
d3ejtz7
05-10-2017 08:41

Gryczotto z grzybami i prażonymi orzechami. Pyszny pomysł na obiad

Przepis

Kasza gryczana to prawdziwe polskie superfood. Nie wszyscy przepadają za jej charakterystycznym smakiem. Jednak warto wprowadzić ją do diety, ponieważ dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Niepalona kasza jest o wiele delikatniejsza niż prażona. W połączeniu z grzybami i prażonymi orzechami smakuje obłędnie.

d3ejtz7
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 100 g kaszy niepalonej gryczanej,
  • 500 g leśnych grzybów,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • tymianek,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.
Przepis

Grzyby oczyszczać, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj kaszę gryczaną. Wymieszaj. Stopniowo wlewaj bulion. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Wymieszaj z kaszą. Podawaj na gorąco jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Zobacz wideo: Jak szukać grzybów?

Gryczotto z grzybami i prażonymi orzechami. Pyszny pomysł na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
Więcej tematów
d3ejtz7