Gruszkowe Słoneczko. Ciasto z gruszkami i kremem waniliowym
- Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale jest bardzo smaczne i wygląda pięknie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, ciasto nie jest za słodkie - przekonuje Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 110 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 160 g cukru
- 80 ml oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- około 100 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem Waniliowy Diplomat:
- 450 ml mleka
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 żółtek
- 130 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 15 g żelatyny + 100ml zimnej wody
- 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
Masa gruszkowa:
- 1,5 kg umytych gruszek
- 1 łyżka masła
- 2 galaretki w proszku lub 20g żelatyny
- 2 szczypty zmielonych goździków
Wierzch:
- 450 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej)
- 600 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- mini bezy do ozdoby
Biszkopt
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 st. na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st.). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia (ważne: blaszkę wyłożyć papierem tak, aby wstawał poza blaszkę). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem Waniliowy Diplomat
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Mleko wlać do rondelka dodać wyskrobane ziarenka wanilii i strąki, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Z gotującego się mleka wyjąć strąki wanilii i gorącym mlekiem, cały czas mieszając mikserem, zalać pianę z żółtek. Następnie całą masę znów przelać do rondla lub garnka i zagotować, cały czas mieszając, na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Krem nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Ubić 350 ml śmietanki, tylko nie na bardzo sztywno, tak ubić na 3/4. Ostygnięty budyniowy krem wymieszać mikserem na gładką masę.
Ubitą śmietankę w 4 partiach dodać do budyniowego kremu. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą. Gotowy krem wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 30-60 minut.
Masa gruszkowa
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Na patelni roztopić masło, dodać goździki i pokrojone gruszki. Smażyć owoce, aż puszczą sok i się zagotują. Zdjąć z ognia i dodać galaretki, mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostygnięci. Zamiast galaretek można dać 20 g żelatyny, którą należy zalać około 120 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Tak przygotowaną żelatynę dodać do gorących gruszek, wymieszać. Ostygniętą masę gruszkową wylać na schłodzone ciasto, wyrównać i znów ciasto wstawić do lodówki, aż masa gruszkowa stężeje.
Wierzch
Galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Z ostygniętej galaretki odlać 200-250 ml i cały czas mieszając mikserem, powoli wlewać ją do ubitej śmietanki. Gotową śmietankę wylać na schłodzone ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 15 minut. Na koniec na ciasto wylać pozostałą lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto kroić na prostokąty, przed podaniem można ozdobić mini bezami. Przechowywać w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze