Trwa ładowanie...
d1cgmyx
15-12-2021 10:54

Gratin ziemniaczane. Przepyszna francuska zapiekanka

Przepis

Słowo "gratin" oznacza sposób przyrządzania potraw, polegający na zapiekaniu głównych składników – np. plastrów warzyw – pod chrupiącą, złocistą skórką. My lubimy tak szczególnie przyrządzać pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki zanurzone w kremowym, tłustym sosie.

d1cgmyx
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: HLPHOTO
Składniki
  • 6 ziemniaków (najlepiej o woskowej konsystencji, takich jak na sałatkę lub frytki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1 mała szalotka, obrana i posiekana 1 gałązka tymianku
  • 1 szklanka śmietanki 36 proc.
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 szklanka sera gryuère 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przepis
  • Ziemniaki obierz, pokrój w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub korzystając ze specjalnej przystawki malaksera), włóż do miski z zimną wodą, by nie ciemniały.
  • Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj szalotkę, czosnek oraz tymianek. Podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn zacznie się podnosić i gotować. Natychmiast wyłącz ogień, zestaw garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  • Lekko chłodne przecedź przez sitko, usuwając przyprawy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ziemniaki odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
  • Na dnie naczynia ułóż ¼ porcji ziemniaków, zalej śmietaną z mlekiem, posyp ¼ porcji sera, dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj, układając kolejne warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  • Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Wstaw do piekarnika i piecz 45–50 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisto--rumiany. Podawaj na ciepło, jako dodatek do pieczonych mięs.

Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Gratin ziemniaczane. Przepyszna francuska zapiekanka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
Więcej tematów
d1cgmyx